Het Amerikaanse farmabedrijf Pfizer en zijn Duitse partner BionTech hebben voor hun coronavaccin al een order voor 570 miljoen dosissen ontvangen. Daarnaast zijn er nog eens opties genomen voor 600 miljoen bijkomende dosissen. Dat heeft het Duitse farmabedrijf gemeld bij de presentatie van zijn kwartaalcijfers.
‘Er zijn met diverse overheden contracten gesloten om vaccins te leveren,’ zegt BionTech. Het bedrijf hoopt dit jaar 50 miljoen dosissen te kunnen leveren. De resterende 520 miljoen dosissen zouden volgend jaar moeten worden verdeeld.
Er werden contracten gesloten met onder meer Canada, Japan, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en de Europese Unie. Volgend jaar hopen de bedrijven nog eens 1,3 miljard dosissen te kunnen aanmaken.
Verkoop
Volgens de Amerikaanse investeringsbank SVB Leerink kan het vaccin Pfizer en BionTech tijdens het vierde kwartaal van dit jaar al 258 miljoen dollar inkomsten opleveren. ‘Maar pas volgend jaar zal de verkoop op kruissnelheid komen,’ verwacht Geoffrey Porges, analist bij SVB Leerink. ‘Er mag verwacht worden dat het coronavaccin volgend jaar 4,6 miljard dollar inkomsten zal genereren.’
Nadien kan volgens Porges een daling worden verwacht, waarbij over drie jaar nog op een bedrag van 2,8 miljard dollar aan inkomsten zou mogen worden gerekend. Maar ook tijdens de tweede helft van het decennium mag volgens de analist nog een jaarlijkse omzet tussen 1,2 miljard dollar en 1,6 miljard dollar worden verwacht.
In de eerste fase van de distributie zullen volgens Porges de vaccinaties grotendeels beperkt blijven tot de gezondheidswerkers en personen met een hoog risicoprofiel.
De analist merkt wel op dat de snelle aankondiging van een potentieel vaccin de vooruitzichten van andere producenten – zoals Eli Lilly, Regeneron en Gilead – zou kunnen beperken. ‘Een snelle introductie van een efficiënt vaccin zou de pandemie sneller kunnen indammen dan oorspronkelijk was verondersteld,’ merkt Porges op.
‘Hierdoor zou verder in de toekomst de behoefte aan vaccins sterk kunnen afnemen. Dat kan belangrijke gevolgen hebben voor de omzetverwachtingen op langere termijn.’
Investeringen
BionTech moest over het derde kwartaal van dit jaar wel een verlies melden van 210 miljoen euro, tegenover een negatief resultaat van 30,1 miljoen euro vorig jaar. Dat oplopende verlies moet volgens BionTech – dat zich vooral toespitst op de ontwikkeling van geneesmiddelen voor de behandeling van kankerpatiënten – worden toegeschreven aan de investeringen die in het onderzoek naar een vaccin tegen het virus Covid-19 werden gedaan.
Het bedrijf boekte het voorbije kwartaal nagenoeg 67,5 miljoen euro inkomsten, tegenover een omzet van bijna 28,7 miljoen euro dezelfde periode vorig jaar. De uitgaven aan ontwikkeling en onderzoek stegen echter tegelijkertijd van bijna 50,4 miljoen euro naar ruim 227,7 miljoen euro.