Peter Vanden Houte: “Het gevaar op een recessie is nog niet geweken”

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft de groeiprognoses voor de wereldwijde economie naar boven bijgesteld. Dat is goed nieuws, maar Peter Vanden Houte, hoofdeconoom bij ING, reageert toch koeltjes op de groeiprognose. “De groei blijft zwak”, zegt hij in een gesprek met Business AM Radio.



Waarom is dit belangrijk?

De angst voor een recessie is aan het wegebben. Uit verschillende groeicijfers, waaronder die van de Nationale Bank van België (NBB), blijkt dat veel landen het voorbije kwartaal een zeer lichte groei hebben geboekt.

In het nieuws: Het IMF verwacht dat de wereldwijde groei dit jaar zal uitkomen op 2,9 procent. Dat is een verhoging ten opzichte van een voorgaande prognose in oktober. Toen ging de VN-organisatie uit van een groei met 2,7 procent. “Dat is natuurlijk positief, maar het blijft wel een zwak cijfer”, merkt Vanden Houte op. “De groei van de wereldeconomie bedraagt gemiddeld 3,8 procent.”

  • Velen gaan er nu van uit dat het gevaar op een recessie vermeden is, maar de ING-econoom waarschuwt dat het nog te vroeg is om victorie te kraaien. “Er zijn nog heel wat onzekere factoren”, verduidelijkt hij. “Het IMF somt er zelf een paar op in het rapport.”
    • Om te beginnen is er de heropening van China. “Dat is in principe goed nieuws voor de wereldeconomie, maar tegelijk kan dat ertoe leiden dat het land de coronapandemie niet onder controle kan houden. Dat kan een rem op de groei zetten”, klinkt het.
    • Voorts is er de oorlog in Oekraïne die verder kan ontsporen.
    • We mogen ook de inflatie niet uit het oog verliezen. Die is al enkele maanden aan het afzwakken, maar de kerninflatie – zonder energie, voeding en alcohol – zit wel nog in de lift.

Het Verenigd Koninkrijk

Opmerkelijk: Volgens het IMF zal het Verenigd Koninkrijk het enige land van de G7 zijn waar de economie dit jaar zal krimpen (-0,6 procent). Daar zijn volgens Vanden Houte verschillende verklaringen voor.

  • “De Bank of England voert een zeer verstrakkend geldbeleid”, merkt hij op. “De hogere rente die daar het gevolg van is, zet de Britse economische groei onder druk.”
  • “Ook op fiscaal vlak voeren de Britten een zeer restrictief beleid”, vervolgt de hoofdeconoom van ING. “Veel andere landen (waaronder België) nemen zeer gulle maatregelen om gezinnen door de energiecrisis te loodsen. Ze hebben daarbij niet veel aandacht voor het (begrotings)tekort dat daaruit voortvloeit. In het Verenigd Koninkrijk heeft de regering overigens verschillende maatregelen genomen om het deficit te verkleinen. ”

Conclusie: Het gevaar op een recessie is nog niet geweken, maar volgens Vanden Houte is de kans weliswaar klein dat 2023 een recessiejaar zal worden. “De groei in de Verenigde Staten en de Europese Unie zal dit jaar wel heel zwak blijven”, aldus de econoom.

(nd)

Meer