IMF optimistischer over wereldwijde economische vooruitzichten: “We staan voor een keerpunt”

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft zijn economische vooruitzichten voor 2023 verhoogd, omdat de Chinese economie lijkt te herstellen. Het zegt ook verrast te zijn door de veerkracht van sommige economieën.

Waarom is dit belangrijk?

De kans op een zware recessie lijkt overal ter wereld te verminderen. Je zou bijna denken dat er momenteel geen conflict is tussen Rusland en Oekraïne. Verscheidene factoren evolueren gunstig: de gasprijzen dalen sterk, de olieprijzen stijgen niet in het vooruitzicht van een Chinees herstel en de dollar neigt naar een verzwakking. Bovendien daalt de inflatie in het Westen, hoewel ze op een relatief hoog niveau zou kunnen blijven.

Het nieuws: Het IMF verhoogt zijn prognose voor de wereldwijde groei.

  • De wereldgroei zal in 2023 naar verwachting uitkomen op 2,9 procent, minder dan in 2022 (3,4 procent), maar beter dan de prognose van oktober (2,7 procent).
  • De belangrijkste reden voor dit lichte optimisme is eenvoudig: het Chinese herstel, dat voortvloeit uit het besluit om op 31 oktober een einde te maken aan bijna drie jaar zerocovidbeleid.
  • Het IMF wijst er ook op dat meerdere economieën veerkrachtiger zijn dan verwacht in de tweede helft van 2022, evenals verbeterde wereldwijde financiële omstandigheden met dalende inflatie, maar ook de daling van de dollar ten opzichte van andere mondiale valuta.

De essentie: Europa zwaarder geraakt dan de Verenigde Staten.

  • Europa kan zeker worden opgenomen in de categorie van veerkrachtige economieën. Het vooruitzicht van een recessie neemt af, maar het wordt geen topjaar: de groei in de eurozone zal naar verwachting dalen van 3,5 procent (2022) tot 0,7 procent (2023). In de VS zal de groei naar verwachting dalen van 2 procent in 2022 tot 1,4 procent in 2023.
  • Het verschil tussen beide economieën kan worden verklaard door de aard van de inflatie. In de Verenigde Staten is het vooral het gevolg van de vraag, een oververhitte arbeidsmarkt en dus een loon-prijsspiraal. In Europa zijn het de energieprijzen die zwaar wegen.
  • Dit betekent dat het beleid van de Amerikaanse centrale bank om de economie af te koelen via renteverhogingen ongetwijfeld doeltreffender zal zijn dan dat van de Europese Centrale Bank, omdat het niet afhankelijk is van externe factoren zoals de energieprijzen.
  • Als de ECB erin slaagt de inflatie omlaag te brengen, is dat omdat zij momenteel vooral wordt geholpen door een daling van de energieprijzen. De kerninflatie, zonder de prijzen van energie en onbewerkte voedingsmiddelen, blijft zeer hoog, of stijgt zelfs, zoals in België.
  • De inflatie piekte in juni in de VS en in oktober in Europa. In zijn prognoses verwacht het IMF dat de wereldwijde inflatie zal dalen van 8,8 procent in 2022 tot 6,6 procent in 2023 en 4,3 procent in 2024.

De inzet: de Chinese heropleving.

  • China’s groei bedroeg 3 procent in 2022, een van de slechtste prestaties in decennia. Het IMF voorspelt een opleving tot 5,2 procent in 2023.
  • Het risico is natuurlijk dat het Chinese herstel de daling van de inflatie zal helpen ombuigen. De prijzen van sommige metalen zijn de afgelopen drie maanden gestegen, terwijl de olieprijzen al maanden rond de 80 dollar schommelen.

Meer dan een detail: de val van de dollar.

  • Veel grondstoffen (energie en voedsel) worden in dollars verhandeld, wat de prijzen lange tijd automatisch opdreef. De daling van de dollar sinds november is een zegen voor opkomende markten en ontwikkelingslanden.

(evb/fjc)

Meer