Geen verrassing: Peter De Roover (N-VA) wordt de nieuwe Kamervoorzitter

N-VA-Kamerlid Peter De Roover is verkozen tot Kamervoorzitter. Dat komt niet onverwacht, want De Roover was de enige kandidaat. Hij kreeg het vertrouwen van de volledige Kamer.

In het nieuws: De Roover kan zonder problemen de post van Kamervoorzitter op zich nemen.

  • De installatiezitting en eedaflegging van de Kamerleden is zonder veel moeilijkheden verlopen. Daniel Bacquelaine (MR) mocht als parlementslid met de meeste jaren op de teller alles in goede banen leiden. Na de eedaflegging moest er een nieuwe Kamervoorzitter gekozen worden. Daarbij was het evident dat die zou komen uit de grootste partij, de N-VA.
  • Ook over wie het dan moest worden, was geen discussie. Kamerlid Benoît Piedbœuf (MR) droeg Peter De Roover voor. Tot een stemming hoefde het niet eens te komen, want De Roover had geen tegenkandidaten en niemand maakte bezwaar tegen zijn kandidatuur.
  • De Roover was fractieleider voor N-VA in de Kamer, en zal die rol nu moeten doorgeven. Vermoedelijk zal Theo Francken (N-VA) de fractie voorzitten. Francken zelf moest verstek geven voor de zitting, omdat hij op de NAVO-top in Washington zat.
  • De aanstelling van Peter De Roover aan het hoofd van een federaal orgaan is in feite wel opmerkelijk, want gedurende zijn hele politieke carrière is hij een fervent voorvechter van Vlaamse onafhankelijkheid. Als voormalig voorzitter van de Vlaamse Volksbeweging pleitte hij vurig voor een aparte Vlaamse staat. Daarna schreef hij voor het Vlaamsgezinde Doorbraak.

Geen oponthoud

Ook gevolgd: De uitslag van de verkiezingen werd geldig verklaard.

  • Niemand die eigenlijk iets anders verwachtte, maar de uitslag van de verkiezingen werd even daarvoor geldig verklaard. Daarmee werd het advies van de griffier van de Kamer gevolgd.
  • Zes aparte commissies moesten beoordelen of de verkiezingen correct waren verlopen. Door de verschillende onregelmatigheden en klachten waren er onthoudingen van Vlaams Belang, PVDA, Ecolo, Groen en Open Vld in de commissie die een oordeel moest vellen over Brussel. De andere commissies waren eensgezinder en handelden alles af zonder stemming.
  • Daarbij blijft de vraag sluimeren of het wel kan dat de parlementsleden hun eigen verkiezingen geldig kunnen verklaren. De partijen Voor U en Collectif Citoyen menen van niet, en spanden een rechtszaak aan bij de Brusselse rechtbank, waarbij ze zich beroepen op een eerdere uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Daar moet snel een beslissing vallen.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.