Peter Bellew, operationeel directeur van EasyJet, stapt per direct op

De operationeel directeur van EasyJet, Peter Bellew, heeft vandaag officieel zijn ontslag ingediend als gevolg van de groeiende woede over de annuleringen van vakantievluchten. Bellew was sinds 2019 werkzaam bij het bedrijf, nadat hij eerder werkzaam was bij Ryanair. 

De Britse luchtvaartmaatschappij EasyJet heeft de afgelopen maanden duizenden vluchten moeten schrappen, als gevolg van onder andere de aanhoudende personeelstekorten in de luchtvaartsector. Experts uit de sector zeggen dat er sinds de coronapandemie meer dan 30.000 werknemers zijn ontslagen door Britse luchtvaartmaatschappijen. In Groot-Brittannië hebben luchtvaartmaatschappijen als TUI en EasyJet hierdoor tientallen vluchten per week moeten schrappen, om zo de dienstverlening aan hun klant te kunnen blijven garanderen.

De operationeel directeur van EasyJet, Peter Bellew, ligt sinds vorige maand flink onder vuur. Toen stelde de Britse vakbond Unite dat er een “serieus gebrek aan leiderschap” was binnen Easyjet en dat Bellew de “situatie spoedig onder controle” zou moeten krijgen. De Ier koos er echter voor om “andere zakelijke kansen te verkennen”, zonder expliciet in te gaan op de problemen van het bedrijf.

De rol van de operationeel directeur zal voorlopig worden overgenomen door David Morgan, die al sinds 2016 werkzaam is bij het bedrijf. Momenteel is hij verantwoordelijk voor onder andere de vluchtschema’s.

Zondebok

Ian King van Sky News, zei dat het erop lijkt dat Bellew de “zondebok” is geworden voor de problemen van de luchtvaartmaatschappij. Het bedrijf heeft als gevolg van de coronapandemie duizenden banen geschrapt, waardoor het nu grote moeite heeft om aan de stijgende vraag naar vakantiereizen te voldoen.

Om de gevolgen van het personeelstekort tijdelijk op te lossen, stelde de CEO van Ryanair, Michael O’Leary, een opvallend idee voor. De Ierse zakenman opperde namelijk om het leger op te roepen, om zo de tekorten op de Britse luchthavens te verlichten.

“Door het leger in te zetten, wat ze op veel andere Europese luchthavens ook doen, zou de druk op de luchthavenbeveiliging in één klap worden verlicht en zouden mensen een veel betere ervaring hebben. Niet alleen dit weekend, maar elk weekend in de komende drie, vier maanden”, aldus de CEO.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20