Peru loopt mogelijk miljarden dollars aan investeringen mis dankzij aanhoudende protesten

Peru loopt het risico om miljarden dollars aan mijnbouwinvesteringen mis te lopen, opperen verschillende analisten. Het land heeft sinds het aantreden van president Pedro Castillo te maken met een golf van protesten tegen de exploitatie van z’n mijnen. Hierdoor ligt de productie in onder andere de enorme Las Bambas-mijn stil.

Peru is de op één na grootste koperproducent ter wereld, na Chili. Sinds begin dit jaar nemen de protesten van de arme omliggende gemeenschappen in de Andes toe tegen de exploitatie van de mijnen in de regio. Algemene aanklacht van de inheemse bevolking is het feit dat ondanks de stijgende internationale koperprijzen, de winsten niet terug naar de gemeenschap stromen. Daarnaast is men ontevreden over het uitblijven van betalingen aan mijnwerkers van de gemeenschap.

Om hun protest kracht bij te zetten, blokkeerden groepen inwoners de toegangswegen tot verschillende mijnsites. De Cuajonge-mijn, van de Southern Copper Corporation, moest zijn activiteiten voor bijna twee maanden volledig staken, omdat de watertoevoer naar de mijn was afgesloten. 

Naast een economisch motief hebben de actievoerders ook een ecologische drijfveer. De mijnbouw in de regio zou namelijk “ernstige permanente en onherstelbare schade” aan de lokale natuur veroorzaken.

Noodtoestand afgekondigd

Door de aanhoudende blokkades zou 20 procent van de Peruaanse koperproductie zijn verstoord, waardoor de overheid zich genoodzaakt zag de noodtoestand af te kondigen in de regio van Cuajone-mijn. Met de noodverordening wordt het leger gemobiliseerd en stapt de overheid af van de eerdere verzoenende benadering.

“De protesten duren langer dan ooit en ze breiden zich uit naar regio’s waar je voorheen geen sociale conflicten zag”, aldus Pablo O’Brien, mijnbouwdeskundige voor de Peruaanse regering.

Ook in het buurland Chili, de grootste koperproducent ter wereld, ondervindt de mijnbouw steeds meer tegenstand van de lokale bewoners. Daar verstoren wegblokkades de activiteiten van de Escondida-mijn.

Miljarden dollars

Nu de prijzen van koper wereldwijd de hoogte inschieten, als gevolg van de grote vraag, vormen de blokkades een bedreiging voor toekomstige investeringen van zo’n 53 miljard dollar. Het gaat hierbij om toekomstige projecten die de komende jaren goed zullen zijn voor 12 procent van de wereldwijde kopervoorraad. 

“Zonder projecten van wereldklasse aan de horizon, zijn de vooruitzichten om de productie op peil te houden niet goed”, aldus Gonzalo Tamaya, analyst bij Macroconsult, tegen het persagentschap Reuters.

Vorige week kwamen managers en analisten uit de mijnbouwsector bijeen in de Peruaanse hoofdstad Lima, waar men zich zorgen maakte over de dalende investeringen als gevolg van de toenemende sociale protesten. Uit een rapport van de centrale bank blijkt dat de investeringen dit jaar met 1 procent en in 2023 met 15 procent zullen dalen.

Álvaro Ossio, vice-president Commercie en Financiën van Las Bambas, een grote kopermijn in Peru, zei tijdens de bijeenkomst in de hoofdstad dat het land voor een grote opgave staat om te profiteren van de hoge prijzen op de wereldmarkt. 

President Castillo heeft beloftes niet waargemaakt

President Castillo werd vorig jaar nog verkozen met massale steun van de inheemse gemeenschappen in de mijnbouwregio’s, vanwege toezeggingen om de winsten beter te verdelen. Hier is echter nog geen werk van gemaakt.

Gisteren heeft de Peruaanse regering een delegatie naar de Apurímac-regio gestuurd, om met de inwoners in gesprek te gaan. 

De Peruaanse regering moet balanceren tussen de beloftes gemaakt aan de lokale gemeenschappen en de noodzaak om de economie nieuw leven in te blazen. De economie van het Andesland is in maart met 3,79 procent gegroeid ten opzichte van vorig jaar. De meeste sectoren van de economie lieten een verbetering zien, terwijl de mijnbouwsector juist kromp als gevolg van sociale conflicten die de productie verstoren. De economische groei is daarmee lager dan de 4 procent die de centrale bank vorige week voorspelde. 

(lb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.