Personenverkeer door Kanaaltunnel vorig jaar met ruim een derde gedaald

Bij Eurotunnel werden de shuttlediensten, de omzet en de winst vorig jaar allemaal met een verdere terugslag geconfronteerd. Getlink, de Frans-Britse exploitant van de tunnel onder het Kanaal tussen Engeland en Frankrijk, moest in al zijn transportsegmenten met verliezen afrekenen. Dat staat in het jaarverslag van de onderneming.

Getlink realiseerde vorig jaar een omzet van 774 miljoen euro. Dat was 6 procent minder dan het jaar voordien. De onderneming moest tevens een nettoverlies van 229 miljoen euro melden, tegenover een negatief resultaat van 113 miljoen euro het jaar voordien.

Achteruitgang

Getlink haalt zijn inkomsten grotendeels uit het transport van reizigers door de Kanaaltunnel en uit het bedrijf Europorte, gespecialiseerd in het vrachtvervoer over het spoor.

De truckshuttles van Getlink vervoerden vorig jaar meer dan 1,36 miljoen voertuigen. Dat betekende een daling met 6 procent ten opzichte van een jaar eerder. Tegelijkertijd vielen ook de vrachtvolumes met 9 procent tot 1,04 miljoen ton terug.

De divisie personenvervoer registreerde vorig jaar een trafiek van 953.000 personenwagens door de tunnel. Dat vertegenwoordigde een achteruitgang met 32 procent tegenover het jaar voordien. 

Bij de Eurostar viel het vervoer met 35 procent tot bijna 1,64 miljoen reizigers terug. Getlink benadrukte wel dat bij de cijfers alleen gekeken wordt naar de passagiers die daadwerkelijk van de tunnel gebruik hebben gemaakt. Er werd geen rekening gehouden met reizigers die uitsluitend van de continentale secties van de spoorverbinding gebruikmaken.

Optimistisch

De bedrijfswinst van Getlink daalde met 11 procent tot 297 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat daalde met 11 procent tot 297 miljoen euro. Yann Leriche, chief executive van Getlink, noemde het opmerkelijk dat het bedrijf vorig jaar in moeilijke omstandigheden alsnog een positieve vrije kasstroom van 21 miljoen euro kon melden.

Topman Leriche benadrukte nog dat Getlink optimistisch blijft over zijn financiële vooruitzichten voor het lopende jaar, aangezien in vele Europese landen de beperkende maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus worden afgebouwd.

Hij merkte tevens op dat concrete vooruitzichten pas zullen gecommuniceerd wanneer over die evoluties meer duidelijkheid is. Hij gaf daarbij toe dat de trends momenteel in een gunstige richting wijzen, maar tegelijkertijd verwees Leriche naar het volatiele verloop dat de coronapandemie de voorbije twee jaar heeft gekend.

(am)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20