Personen met handicap werken vaker deeltijds

Een handicap of een langdurige aandoening of ziekte heeft een duidelijke impact op de werksituatie. Net geen kwart (24 procent) van de 15- tot 64-jarigen in die categorie heeft een job, terwijl dat bij de totale bevolking van 15 tot 64 jaar 65 procent is.

Dat blijkt uit cijfers die het statistiekbureau Statbel bekendmaakt naar aanleiding van de Werelddag voor personen met een handicap dinsdag.

Uit de gegevens van Statbel blijkt dat de werkloosheidsgraad bij de 15- tot 64-jarigen met een handicap of langdurige gezondheidsproblemen 9 procent hoger ligt dan bij de totale bevolking (7 procent).

Inactief

De overgrote meerderheid (74 procent) van mensen die ernstige hinder ervaren, is inactief. ‘Dat betekent dat men geen job heeft, er geen zoekt of niet beschikbaar is voor werk”, zegt Statbel.

Van de 15- tot 64-jarigen met een handicap of langdurige gezondheidsproblemen die een job hebben, is 41 procent deeltijds aan de slag. Bij de totale beroepsbevolking ligt dat aandeel op een vierde. Bij de vrouwen onder hen stijgt het aantal deeltijds werkenden zelfs tot 62 procent, tegenover 41 procent van alle werkende vrouwen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20