Het chronische personeeltekort op de Belgische – en dan vooral de Vlaamse – arbeidsmarkt tempert de economische groei, die nochtans elk duwtje kan gebruiken. Bijna de helft van de ondernemers met personeelstekort moet klanten weigeren, zo blijkt uit een enquête door hr-dienstverlener Liantis.
Het cijfer: Van de ondernemers die geen medewerkers genoeg hebben, moet 45,6 procent nieuwe opdrachten en klanten weigeren om de workload te beperken, zo blijkt uit de bevraging bij ruim 1.000 ondernemers.
De gevolgen: Dat leidt bij de onderbemande bedrijven tot stress bij de directie en in de helft van die bedrijven ook tot overbelasting van het bestaande personeel. “Ondernemers moeten erover waken dat door de hogere werkdruk ook andere teamleden niet uitvallen of de organisatie verlaten”, zegt Laurence Vanparys van Liantis Consult in een toelichting.
Het risico op lange termijn: “De samenloop van het personeelstekort, de stijgende loonkosten, de hogere eisen van klanten en stakeholders én het feit dat ondernemers nieuwe opdrachten en commerciële opportuniteiten moeten weigeren, brengt de duurzaamheid van de organisatie in gevaar”, zegt Vanparys.
“Want wat als klanten hierdoor afhaken en in de toekomst niet meer terugkeren? Het personeelstekort heeft dus niet alleen risico’s op korte termijn, maar ook op langere termijn.”
Jobcrafting
Een oplossing: Volgens Liantis kunnen kmo’s een deel van de tekorten invullen door soepel om te gaan om met de omschrijving van de vacature en na te gaan of bestaand personeel de job niet kan doen, mogelijk na een interne opleiding of dus door een aanpassing van de jobinhoud zelf.
In hr-jargon heet dat jobcrafting of “baanboetseren”: het takenpakket zo bijstellen dat de job grotendeels samenvalt met de interesses en talenten van de medewerker, die daardoor ook minder geneigd is om andere oorden op te zoeken.
“Jobcrafting is cruciaal”, zegt Vanparys. “Wanneer je medewerkers goesting, loyauteit, een goede ingesteldheid… hebben, kan je zéér ver raken, zelfs als ze nog niet meteen over het juiste diploma beschikken.”
Wat niet werkt: zwaaien met geld. “Veel ondernemers denken dat ze door een hoger loon aan te bieden, meer medewerkers zullen aantrekken. Maar niets is minder waar. Het kan zelfs zijn dat je zo een inconsistent loonbeleid opbouwt en je loyale medewerkers demotiveert”, waarschuwt Vanparys.
Samengevat: “Het is voor veel ondernemers balanceren tussen flexibiliteit en rendabiliteit”, zegt Liantis.