“Frauduleuze handelingen en nalatigheden”: Perrigo verwacht 350 miljoen euro van Coucke en co binnen de 30 dagen

Zakenman Marc Coucke en een aantal investeringsfondsen (waaronder Waterland) moeten het Amerikaanse farmaconcern Perrigo zowat 350 miljoen euro betalen, na de uitspraak van het Belgische arbitragecentrum Cepani in verband met de overname van Omega Pharma. Dat zegt Perrigo maandag.

Het verwacht het geld binnen de 30 dagen na de uitspraak op zijn rekening. Dat schrijft Perrigo in een mededeling gericht aan de Amerikaanse beursautoriteit.

Lees ook: Marc Coucke en financieel consortium moeten Perrigo ruim 266 miljoen euro terugbetalen

De arbitragecommissie Cepani besliste vrijdagavond dus dat Marc Coucke en investeringsmaatschappij Waterland 266 miljoen euro moeten terugbetalen aan het Amerikaanse bedrijf Perrigo. 

Omdat sinds 2015 een bedrag van 248 miljoen euro op een geblokkeerde rekening staat om eventuele claims te dekken, moeten Coucke en Waterland maximaal nog eens 100 miljoen euro ophoesten (rente en kosten inbegrepen). Het uiteindelijke prijskaartje zou dus rond de 350 miljoen liggen.

“Verschillende frauduleuze handelingen en nalatigheden”

Volgens het bericht van Perrigo oordeelde Cepani “dat de verkopers in het kader van het verkoopproces opzettelijk belangrijke informatie voor de vennootschap hebben achtergehouden en de vennootschap opzettelijk hebben misleid door verschillende frauduleuze handelingen en nalatigheden”.

Op een reactie van de Amerikaanse beursautoriteit SEC blijft het voorlopig wachten. Die zal vermoedelijk nu zelf het dossier gaan analyseren. Vraag is hoe ver de beschuldigingen gaan. Ook andere aandeelhouders zouden zich benadeeld kunnen voelen; temeer als het echt zou gaan om bewuste misleiding. Op dat moment komt het Amerikaanse juridische model in actie.

De uitspraak is in ieder geval een smet op het blazoen van Coucke en co. Die had het altijd over “Amerikaanse toestanden” als het over de claim van Perrigo ging. Maar de arbitragecommissie kwam tot de conclusie dat de toestanden minder Amerikaans waren dan Coucke beweerde. Er is wel degelijk gesjoemeld bij de verkoop van Omega Pharma. Dat een tegenclaim, die Coucke had ingediend tegen Perrigo, werd afgewezen, spreekt ook boekdelen. 

Coucke moet dus betalen, minder dan gevreesd, maar de imagoschade is niet mis. Toch is er niet enkel imagoschade voor Marc Coucke. Ook bedrijfsrevisor PwC en de raad van ­bestuur van Omega Pharma delen in de klappen. Hoe konden deze onregelmatigheden zich voordoen onder het toezien oog van beide organen?

Meer