Markten:
Markten inladen...

WOENSDAG 22 JAN

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Perenprijzen stijgen, maar blijven veel te laag

Logo Business AM
Business

12/12/2019 | Ruben Van Lent | 2 min leestijd

Isopix

De prijs van een conferencepeer is in oktober met 11 procent gestegen tegenover een jaar eerder. Toch vinden veel boeren dat geen reden om te feesten, want in absolute cijfers zijn de prijzen nog steeds heel laag.

Dit jaar was voor de landbouw in het algemeen beter dan 2018. ‘Vorig jaar was dan ook een rampjaar’, klinkt het bij de Boerenbond. De lange en droge zomer deden toen absoluut geen goed aan de oogst. Voor sommige gewassen lag de opbrengst tot 30 procent lager dan in 2017.

Het is dan ook geen verassing dat de prijzen dit jaar hoger liggen. ‘Dat lijkt goed nieuws, maar eigenlijk is het niet zo spectaculair’, zegt Vanessa Saenen, de woordvoerster van de Boerenbond. ‘Het is natuurlijk fijn dat de prijzen wat omhoog gaan, maar ze zijn nog steeds zeer ondergemiddeld.’

Russische boycot

10 kilo conferenceperen kost nu 4,45 euro, tegenover 3,99 euro een jaar geleden. Voor 10 kilo Doyenne du Comice, de tweede meest geteelde peer in België, betaalt u 4,40 euro. Dat is 17 procent meer dan vorig jaar.

De perenverkoop lijdt nog steeds onder de Russische boycot. In 2014 kondigde Rusland een ban op alle Europese fruit, vlees, vis en melkproducten aan. Dat raakte in België vooral de perensector, want 60 procent van onze peren wordt uitgevoerd naar Rusland. De perenprijs daalde meteen drastisch.

Ondertussen vonden boeren wel enkele nieuwe afzetmarkten wat de prijs iets opdreef, maar hij blijft onder het niveau van 2014. ‘We zijn er nog lang niet’, zegt Saenen. Deze zomer verlengde Rusland de sancties opnieuw tot eind 2020.

Source: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

Ik zal de cijfers over klimaatverandering blijven herhalen tot jullie dat ook doen.

Klimaatactiviste Greta Thunberg in Davos
Logo Business AM

Business AM | Stocks

Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

quote greta thunberg

Ik zal de cijfers over klimaatverandering blijven herhalen tot jullie dat ook doen.

Klimaatactiviste Greta Thunberg in Davos
Zo gezegd: Satya Nadella

Milieubewustzijn moet een factor zijn in groeiplannen van bedrijven. Zoniet komt het kapitalistische en economische stelsel van de VS in gevaar.

Satya Nadella, CEO van Microsoft
Quote van de dag van Bloomberg

Als president van de Verenigde Staten zal ik de East Room van het Witte Huis inrichten als landschapskantoor. En ik zal daar bij het team zitten. Het Oval Office zal ik enkel gebruiken voor wat officiële momenten – en nooit om te tweeten.

Mike Bloomberg, Democratisch kandidaat-president
Quote van de dag Barack Obama

Vrouwen zijn niet perfect, maar ze zijn ontegensprekelijk beter dan mannen aan de macht.

Voormalig Amerikaans president Barack Obama
Quote van de dag Bernie Sanders

Snel internet moet behandeld worden als de nieuwe elektriciteit. Een openbare nutsvoorziening die voor iedereen beschikbaar moet zijn als een basismensenrecht.

Bernie Sanders, presidentskandidaat voor de Democratische Partij