Perenprijzen stijgen, maar blijven veel te laag

De prijs van een conferencepeer is in oktober met 11 procent gestegen tegenover een jaar eerder. Toch vinden veel boeren dat geen reden om te feesten, want in absolute cijfers zijn de prijzen nog steeds heel laag.

Dit jaar was voor de landbouw in het algemeen beter dan 2018. ‘Vorig jaar was dan ook een rampjaar’, klinkt het bij de Boerenbond. De lange en droge zomer deden toen absoluut geen goed aan de oogst. Voor sommige gewassen lag de opbrengst tot 30 procent lager dan in 2017.

Het is dan ook geen verassing dat de prijzen dit jaar hoger liggen. ‘Dat lijkt goed nieuws, maar eigenlijk is het niet zo spectaculair’, zegt Vanessa Saenen, de woordvoerster van de Boerenbond. ‘Het is natuurlijk fijn dat de prijzen wat omhoog gaan, maar ze zijn nog steeds zeer ondergemiddeld.’

Russische boycot

10 kilo conferenceperen kost nu 4,45 euro, tegenover 3,99 euro een jaar geleden. Voor 10 kilo Doyenne du Comice, de tweede meest geteelde peer in België, betaalt u 4,40 euro. Dat is 17 procent meer dan vorig jaar.

De perenverkoop lijdt nog steeds onder de Russische boycot. In 2014 kondigde Rusland een ban op alle Europese fruit, vlees, vis en melkproducten aan. Dat raakte in België vooral de perensector, want 60 procent van onze peren wordt uitgevoerd naar Rusland. De perenprijs daalde meteen drastisch.

Ondertussen vonden boeren wel enkele nieuwe afzetmarkten wat de prijs iets opdreef, maar hij blijft onder het niveau van 2014. ‘We zijn er nog lang niet’, zegt Saenen. Deze zomer verlengde Rusland de sancties opnieuw tot eind 2020.

Meer