Tien jaar geleden besliste de toenmalige regering om de wettelijke pensioenleeftijd geleidelijk aan op te trekken. Volgend jaar wordt een eerste stap gezet. De pensioenleeftijd stijgt dan van 65 tot 66 jaar. De Federale Pensioendienst legt uit wat dat juist betekent.
Key takeaways
- De wettelijke pensioenleeftijd stijgt volgend jaar tot 66 jaar. In 2030 zal die verder oplopen tot 67 jaar.
- Het blijft mogelijk om vervroegd met pensioen te gaan. De voorwaarden daarvoor blijven ongewijzigd en hangen af van de loopbaanjaren.
- De verhoging van de pensioenleeftijd heeft onder meer een impact op wanneer je onbeperkt kunt bijverdienen.
Context: De wettelijke pensioenleeftijd wordt stelselmatig opgetrokken tot 67 jaar in 2030.
- De eerste stap wordt volgend jaar gezet. Vanaf dan kan je pas vanaf je 66e verjaardag op pensioen gaan, tegenover 65 jaar vandaag.
- Toch zal niet iedereen vanaf volgend jaar moeten wachten tot zijn 66e verjaardag of tot zijn 67e verjaardag vanaf 2030 om met pensioen te gaan. Om te bepalen wat iemands wettelijke pensioenleeftijd is, kijkt de Pensioendienst naar geboortedatum.
- De wettelijke pensioenleeftijd is 65 jaar voor wie geboren is voor 1 januari 1960.
- Die leeftijd stijgt (vanaf volgend jaar) tot 66 jaar voor wie tussen 1 januari 1960 en 31 december 1963 werd geboren.
- Tot slot zal de pensioenleeftijd uiteindelijk 67 jaar bedragen voor wie op of na 1 januari 1964 werd geboren.
- De Pensioendienst adviseert hoe dan ook om er niet zomaar van uit te gaan dat je op jouw 65e op pensioen kunt gaan. Je kunt jouw pensioenleeftijd raadplegen op MyPension.be.
Vergeet niet: Het blijft mogelijk om vervroegd met pensioen te gaan. De voorwaarden daarvoor blijven ongewijzigd en hangen af van de loopbaanjaren.
- Dat is onder meer mogelijk op je 60e verjaardag als je 44 loopbaanjaren achter de rug hebt.
- Vervroegd pensioen op 65 jaar is dan weer mogelijk na 42 loopbaanjaren.
Impact van pensioenleeftijd
Opgemerkt: De Federale Pensioendienst benadrukt dat het belangrijk is om te weten wat jouw exacte pensioenleeftijd is. Dat heeft immers een impact op verschillende elementen.
- Denk bijvoorbeeld aan de optie om onbeperkt bij te verdienen. Dat is pas een mogelijkheid wanneer je de pensioenleeftijd hebt bereikt. Iemand die vervroegd met pensioen gaat, kan nog niet onbeperkt bijverdienen. In dat geval moet er rekening worden gehouden met vastgelegde inkomensgrenzen.
- De wettelijke pensioenleeftijd bepaalt ook wanneer je in aanmerking komt voor de pensioenbonus. Dat is een nettobedrag dat je krijgt als je al met pensioen kunt gaan, maar toch verder werkt. Die bonus komt bovenop jouw pensioen. Je kunt zo nog drie jaar lang een bonus opbouwen.
- Voorts kan je pas een Inkomensgarantie voor ouderen (IGO) – een uitkering voor personen met onvoldoende bestaansmiddelen – aanvragen zodra je de wettelijke pensioenleeftijd hebt bereikt.
- De Pensioendienst benadrukt ook dat de belastingen op het aanvullend pensioen zijn gekoppeld aan de wettelijke pensioenleeftijd.