Veel werkgevers bieden hun medewerkers de kans om via de tweede pensioenpijler een extraatje op te bouwen voor hun oude dag. De regering-De Wever wil de groepsverzekeringen en pensioenfondsen de optie bieden om een deel van het belegde kapitaal uit te lenen aan het defensiefonds.
Key takeaways
- De regering-De Wever wil tegen deze zomer de defensie-uitgaven met 4 miljard euro optrekken.
- Het is de bedoeling om die extra uitgaven voornamelijk te financieren met een defensiefonds.
- Premier Bart De Wever (N-VA) kijkt daarbij onder meer in de richting van de langetermijnbeleggers, en meer specifiek de groepsverzekeringen en pensioenfondsen.
In het nieuws: Theo Francken (N-VA), minister van Defensie, sprak eerder deze week de ambitie uit om tegen deze zomer het Belgische defensiebudget op te trekken tot 2 procent van het bruto binnenlands product (bbp). De regering-De Wever had eerder 2029 als deadline naar voren geschoven, maar de geopolitieke spanningen dwingen de Arizona-partijen om een versnelling hoger te schakelen.
- De regering moet daarvoor 4 miljard euro extra vinden. De beleidsmakers willen een defensiefonds oprichten om die doelstelling te halen. Dat zou onder meer gespijsd worden met dividenden van bedrijven zoals BNP Paribas en Belfius – banken waarvan de staat aandeelhouder is – en met de verkoop van overheidsparticipaties.
Groepsverzekeringen en pensioenfondsen om defensiefonds te vullen
Maar: Premier Bart De Wever (N-VA) kijkt ook in de richting van de langetermijnbeleggers, en meer specifiek de groepsverzekeringen en pensioenfondsen.
- Zij beheren het kapitaal dat de werkgevers hen toevertrouwen om een pensioen voor hun medewerkers op te bouwen. Het gaat hier om de zogenaamde tweede pensioenpijler. De groepsverzekeringen en pensioenfondsen hadden begin vorig jaar 109 miljard euro reserves onder beheer.
- De Tijd meldt op basis van bronnen binnen de regering dat federale investeringsvehikel SFPIM werkt aan een piste waarbij de institutionele beleggers zullen helpen om het defensiefonds te vullen. Het zou daarbij gaan om leningen waarvoor ze jaarlijks interesten ontvangen. Op het einde van de rit krijgen ze dat kapitaal terug.
Aan welke regels moeten pensioenfondsen en groepsverzekeringen zich houden?
Duiding: Is het toegelaten voor pensioenfondsen en groepsverzekeringen om geld uit te lenen aan het defensiefonds?
- Ann Verlinden, de CEO van de vereniging van pensioenfondsen PensioPlus, laat in een gesprek met De Tijd weten dat er geen strikt kader bestaat dat aangeeft waarin een pensioenfonds moet beleggen.
- “De wet bepaalt alleen dat zo’n fonds ‘hoofdzakelijk’ in gereglementeerde markten, zoals beursgenoteerde aandelen of obligaties, moet beleggen. Een vuistregel in de sector is dat 10 procent van het fonds naar alternatieve beleggingen kan gaan”, klinkt het.
- Ook bij de verzekeraars is er geen wettelijke regel die een investering in een niet-genoteerde lening verbiedt. ‘Uiteraard moeten verzekeraars wel voldoen aan de Solvency II-richtlijnen, die onder meer een goed risicobeheer vereisen. De Nationale Bank bewaakt de blootstelling aan risico’s’, zegt Barbara Van Speybroeck, woordvoerster van de verzekeringsfederatie Assuralia, tegen de nieuwssite.
- Dat risicobeheer speelt overigens ook bij de pensioenfondsen. Verlinden merkt alvast op dat niet alle pensioenfondsen bereid zullen zijn om om dergelijke leningen te verstrekken.
Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.