Uit cijfers van de financiële waakhond FSMA, waarover De Tijd bericht, blijkt dat het vrij aanvullend pensioen voor werknemers (VAPW) niet in de smaak valt bij de Belgische werknemer. Begin vorig jaar waren er nauwelijks meer dan 1.100 werknemers aangesloten bij een VAPW.
Op eigen houtje pensioen opbouwen via werkgever is geen succes

Waarom is dit belangrijk?
Het VAPW werd op 27 maart 2019 in het leven geroepen. Wie geen aanvullend pensioen krijgt bij zijn werkgever kan met het VAPW alsnog via zijn werkgever een spaarpotje opbouwen voor zijn oude dag.In het nieuws: Volgens het FSMA waren op 1 januari 2022 slechts 1.115 werknemers aangesloten bij een VAPW.
- Pieter Gillemon, pensioenexpert bij de consultant PwC, merkt tegenover De Tijd op dat de fiscale prikkel niet groot genoeg is om mensen aan te zetten om via het VAPW te sparen voor later. Er geldt een belastingvermindering van 30 procent, maar er komen ook verschillende taksen bij kijken, waardoor het fiscale voordeel kleiner wordt.
- De premietaks bedraagt 4,4 procent.
- Daarnaast moeten de pensioenspaarders een solidariteitsbijdrage tussen 0 en 2 procent betalen.
- Ook geldt bij het VAPW een eindbelasting van 10 procent. Voor wie via de derde pensioenpijler (pensioenspaarverzekering of pensioenspaarfonds) een pensioenspaarpotje opbouwt, ziet dat tarief dalen tot 8 procent.
- Volgens Gillemon is het dan ook lucratiever om via die derde pijler te sparen voor later. “Het is beter eerst de korf van die producten te benutten. Wie daarna nog een extraatje wil opbouwen, kan dat eventueel via het VAPW doen”, klinkt het.
Details: Wie wil sparen via het VAPW moet overigens aan enkele voorwaarden voldoen.
- Om te beginnen kunnen enkel werknemers die geen of een laag aanvullend pensioen hebben daarop een beroep doen.
- Wie via het VAPW voor zijn pensioen wil sparen, mag jaarlijks maximaal 1.600 euro of 3 procent van het referentieloon van twee jaar voordien – het brutojaarsalaris dat aan socialezekerheidsbijdragen is onderworpen – sparen.
- De pensioenrechten die de werknemer al heeft opgebouwd in de loop van het tweede voorafgaande jaar (N-2) worden van dat maximum afgetrokken.
(evb)