“Patiënt met Neuralink hersenimplantaat kan computermuis bewegen met gedachten”, beweert Musk

“Patiënt met Neuralink hersenimplantaat kan computermuis bewegen met gedachten”, beweert Musk
(Getty Images)

Volgens stichter Elon Musk is de proefpersoon die eind januari een hersenimplantaat kreeg van zijn startup Neuralink nu in staat om een computermuis met zijn gedachten te bewegen. Het is een eerste stap in het besturen van computers zonder fysieke handelingen.

Waarom is dit belangrijk?

De technologie van Neuralink zou een omwenteling voor de medische wetenschap kunnen betekenen. Het zou mensen die niet of minder mobiel zijn, in staat stellen om actiever deel te nemen aan de maatschappij.

In het nieuws: Neuralinks implantaat boekt een eerste concreet resultaat.

  • Via Spaces, een kanaal om audiogesprekken te voeren op X, gaf Musk een update: “Vooruitgang is goed, en de patiënt lijkt volledig hersteld te zijn, zonder nadelige effecten waarvan we op de hoogte zijn. De patiënt is in staat om een muis over het scherm te bewegen door alleen maar te denken.”
  • Volgens Musk is de volgende stap nu om de patiënt zoveel mogelijk te laten klikken met de muis, en daar informatie rond te verzamelen.
  • Het zijn de eerste stappen om het uiteindelijke doel van Neuralink te bereiken. Het eerste product, Telepathy, moet mensen met spierziektes als ALS in staat stellen om computers te gebruiken.
  • Musk beweert dat met de implantaten op termijn ook obesitas, depressie, autisme en schizofrenie behandeld kunnen worden.

Revolutionaire technologie

De details: Met de implantaten worden neuronenpieken gedetecteerd.

  • Met het implantaat worden hersengolven gemeten in het gebied van de hersenen dat bewegingen controleert. Neuronenpieken geven aan dat de proefpersoon iets wil laten bewegen, wat wordt omgezet in een draadloos signaal naar de computer.
  • De eerste proefpersoon kreeg eind januari een dergelijk implantaat na een chirurgische ingreep. Daarbij is een klein stukje van de schedel verwijderd.
  • Neuralink verkreeg in september 2023 de toelating van de Amerikaanse FDA om hun implantaat te testen op mensen. Het feit dat het toestel draadloos is, maakt het revolutionair: zonder vast te zitten aan een computer of meettoestel is de stap naar dagelijks gebruik kleiner geworden.

In perspectief: Neuralink heeft nog een lange weg te gaan.

  • Binnen de wetenschappelijke wereld is er ook kritiek op het project. Zo werd het onderzoek niet geregistreerd in de database van het National Institute of Health, wat een eerste stap is om resultaten te mogen publiceren in wetenschappelijke tijdschriften.
  • Het gebrek aan transparantie irriteert wetenschappers en groepen die mogelijk voordeel halen uit de technologie. Voorlopig kunnen we alleen afgaan op de informatie die Elon Musk meedeelt. Door het feit dat er nog geen wetenschappelijke gegevens over het project beschikbaar zijn, is het aannemelijk dat Neuralink nog een lange weg af te leggen heeft. (evb)
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.