Frankrijk heeft sinds 2016 lage-emissiezones ingevoerd in het centrum van verschillende steden. Het doel is hetzelfde als bij ons: de luchtvervuiling in stedelijke gebieden beperken. Daarbij wordt het aantal gemotoriseerde voertuigen in die zones aan banden gelegd met de introductie van een milieuvignet, het Crit’Air-vignet, dat ook luchtkwaliteitscertificaat of ecovignet wordt genoemd.
Het Franse systeem is niet altijd even eenvoudig, want de emissiezones kunnen verschillen. In sommige steden of gemeentes zijn ze permanent, wat betekent dat je verplicht een vignet op je voorruit moet kleven om boetes te vermijden. Er bestaan in totaal vier soorten zones. Je hebt de ZFE, die de toegang beperkt voor de meest vervuilende voertuigen. Dat is de basis. Daarnaast heb je de ZFE-m (Zone à Faibles Émissions mobilité), een uitbreiding van de ZFE, die ook regels oplegt aan andere vervoersmiddelen zoals het openbaar vervoer. Verder zijn er de ZCR (Zones de Circulation Restreinte) en de ZPA (Zones de Protection de l’Air). Het verschil is dat die tijdelijk van aard zijn, in tegenstelling tot de permanente ZFE en ZFE-m.

Wie zich niet aan de regels van een ZFE houdt, riskeert een boete. Voor lichte voertuigen gaat het om een boete van de derde klasse (of 68 euro), voor vrachtwagens is dat een boete van de vierde klasse (of 135 euro). Motorrijders en bestuurders van kampeerwagens vallen ook onder die regels.
30 nieuwe steden in 2025
In 2025 heeft Frankrijk het aantal lage-emissiezones fors uitgebreid. Maar liefst dertig steden zijn toegetreden tot het systeem. Ze liggen verspreid over het hele land, wat betekent dat alle reizigers in Frankrijk hiermee rekening moeten houden. Het gaat om de steden Duinkerke, Rijsel, Douai, Lens, Valenciennes, Amiens, Metz, Nancy, Mulhouse, Dijon, Annemasse, Annecy, Chambéry, Toulon, Avignon, Nîmes, Perpignan, Pau, Bayonne, Bordeaux, Limoges, Orléans, Tours, Angers, Nantes, Le Mans, Brest, Rennes, Caen, Le Havre en Béthune. Opmerkelijk: de stad Rijsel breidt haar lage-emissiezone uit naar de omliggende gemeentes, waardoor in totaal 95 gemeenten onder het systeem vallen.

Concreet betekent dit dat wie door deze steden rijdt – zelfs op de autosnelweg – verplicht een Crit’Air-vignet moet hebben. Dat vignet wordt toegekend op basis van de milieuscore van je voertuig.
Niet duur, maar anticipeer
Meer dan ooit is het dus raadzaam dat Belgische bestuurders zo’n milieuvignet kopen. Het geldt voor alle lage-emissiezones in Frankrijk en kost bovendien niet veel: 4,91 euro (inclusief verzendkosten) voor buitenlandse voertuigen. Je kunt het online aanvragen, maar hou er rekening mee dat de levering vijftien dagen kan duren. Ga je binnenkort naar Frankrijk, dan bestel je het vignet dus best op tijd. Let ook op voor frauduleuze websites die valse vignetten aanbieden (die je vaak nooit ontvangt). Bestel je vignet via de officiële site van de Franse overheid: www.certificat-air.gouv.fr/certificat.
