Partijvoorzitters Bouchez (MR), Coens (CD&V) en Lachaert (Open Vld) nemen formatie over

De voorzitters van MR, Open Vld en CD&V komen aan zet om de regeringsonderhandelingen over te nemen. Dat laat het kabinet van premier Sophie Wilmès weten in een persbericht.

Georges-Louis Bouchez (MR), Egbert Lachert (Open Vld) en Joachim Coens (CD&V) nemen, zoals onze politieke nieuwsbrief woensdagochtend al schreef, de fakkel over van de socialistische partijvoorzitters Conner Rousseau (SP.A) en Paul Magnette (PS). Zij sloten maandag hun ‘snuffelronde’ af en stelden een klassieke tripartite, een regering met de drie klassieke politieke families, voor. Premier Wilmès weigerde echter om dat voorstel uit te werken, wegens het gebrek aan garanties.

Na overleg met Wilmès woensdagmiddag heeft het trio besloten om over te nemen. ‘Premier Sophie Wilmès en de voorzitters van de regeringspartijen bedanken de socialistische voorzitters Magnette en Rousseau voor het werk dat ze geleverd hebben voor de vorming van een nieuwe regering’, staat er te lezen. In het persbericht beklemtonen de drie partijvoorzitters ook dat de voorgestelde tripartite ‘niet de voorkeur heeft van de betrokken partijen’.

Het is de bedoeling om op zoek te gaan naar andere politieke partijen die zich willen aansluiten bij de federale minderheidsregering ‘om tot een parlementaire meerderheid te komen die een krachtdadig steun- en herstelbeleid zal voeren’, klinkt het. N-VA is alvast bereid om met de drie partijen te gaan praten.

Opmerkelijk is overigens het laatste zinnetje van het persbericht, waarbij Wilmès meegeeft dat ze de coronacrisis blijft bijsturen en een relanceplan zal voorbereiden met de regering. ‘Beide zullen ook in overleg gebeuren met de deelstaten.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20