Partij van Marine Le Pen verliest verrassend de slag om de Azurenkust

Haalt Rassemblement National (RN), de partij van Marine Le Pen, het leiderschap in de regio Provence-Alpes-Côte d’Azur (PACA) binnen? Dat was de prangendste vraag in de tweede ronde van de regionale verkiezingen in Frankrijk, die afgelopen weekend plaatsvonden. Het antwoord van de kiezers gaat tegen de peilingen van de voorbije maanden in: nee.

Waarom is dit belangrijk?

De regionale verkiezingen in de regio van de Azurenkust werden gezien als een voorspel voor het verwachte duel om het presidentschap tussen Emmanuel Macron en Marine Le Pen volgend jaar.

PACA, zeg maar de Provence en de Azurenkust, werd vooraf ingeschat als de regio waar Rassemblement National (voorheen Front National) de meeste kansen had om de regionale president te leveren. Hun kandidaat was Thierry Mariani, een voormalig minister onder president Nicolas Sarkozy die overgelopen was van LR (Les Républicains) naar RN. Zijn profiel zou ook traditioneel rechtse kiezers kunnen overhalen om voor het radicaal-rechtse RN te kiezen, zo was de redenering.

Mariani’s tegenstander was uittredend regionaal president Renaud Muselier van LR. Het was dus in zekere zin een duel ex-LR versus LR. De tweestrijd kreeg een nationale dimensie door een onverwachte demarche van het kamp-Macron in mei. Zijn partij La République en Marche sloot een alliantie met Muselier om diens kandidatuur te ondersteunen en zo Mariani af te blokken.

Dat leidde tot diepe verdeeldheid bij LR. Volgens sommige partijleden was Muselier een verrader die zijn ziel verkocht aan Macron en co, maar kopstukken als Christian Estrosi, de burgemeester van Nice, ondersteunden het verbond.

Frontvorming

De frontvorming tegen Rassemblement National was volgens politieke commentatoren een gewaagde zet van Macron, want mocht de radicaal-rechtse partij de regionale verkiezingen in PACA winnen, dan kon Le Pen in haar presidentiële campagne meteen met een belangrijke trofee pronken.

Hoe is het nu uitgedraaid? Mariani won de eerste ronde met 4,5 punten voorsprong op Muselier: 36,4 procent tegenover 31,9 procent. De hoop groeide bij RN om de belangrijke regio PACA binnen te halen. Maar in de tweede ronde van afgelopen zondag, waarbij alle andere kandidaten niet meer mogen meedoen, won Muselier overtuigend: 57,3 procent tegenover 42,7 procent.

De strategie van het Macron-kamp heeft dus gewerkt. Een ontgoochelde Mariani wees er in een reactie op dat Muselier de openlijke steun kreeg van de drie recentste presidenten (Macron, Hollande en Sarkozy) en hekelde die frontvorming tegen RN.

Renaud Muselier (midden onderaan) viert zijn verkiezingsoverwinning – Isopix

Desinteresse

Toch was er voor La République en Marche verder weinig reden tot juichen in de regionale verkiezingen. Net zomin als Rassemblement National brak de partij van Macron in geen enkele regio door. De regio’s, een nog jong niveau in de Franse politieke structuren, blijven zo in handen van de traditionele partijen.

Maar bovenal: net als in de eerste ronde lag de participatiegraad aan de verkiezingen bedroevend laag. Ongeveer twee op de drie stemgerechtigden kwamen niet opdagen, wat duidt op grote desinteresse bij de Franse bevolking.

(tb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20