Het wereldwijde inkomen uit arbeid is in de eerste drie kwartalen van het jaar met tien procent gedaald in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Dat weet persagentschap Belga. Het grote aantal mensen dat uit de arbeidsmarkt verdwenen is zal het herstel bemoeilijken, waarschuwt de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO).
Woensdag gaf de IAO een rapport uit dat de impact van de pandemie op de globale arbeidsmarkt onderzoekt. Het aantal gepresteerde arbeidsuren viel door de coronacrisis sterk terug, in het tweede kwartaal zelfs nog meer dan aanvankelijk verwacht.
In de eerste negen maanden van het jaar daalde het inkomen van werknemers met 3.500 miljard dollar, volgens het onderzoek. Vooral in het tweede kwartaal viel het aantal arbeidsuren sterk terug, met 17,3 procent, of omgerekend 495 miljoen fulltime jobs. De Internationale Arbeidsorganisatie had eerder gewag gemaakt van een verlies van 14 procent of 400 miljoen jobs.
In de cijfers zijn diegenen meegerekend die in systemen van tijdelijke werkloosheid zitten, evenals zij die werkloos zijn geworden of uit de arbeidsmarkt zijn gevallen. Het inkomensverlies zal naar alle waarschijnlijkheid een zware rem zetten op de consumentenuitgaven, wat op zijn beurt een belemmering zal vormen voor het economisch herstel.
Ontwikkelingslanden zwaarder getroffen
De VN-organisatie is ook somberder over de rest van het jaar, schrijft Belga. In het vierde kwartaal verwacht ze een daling van 8,9 procent van het aantal arbeidsuren. Eerder verwachtte ze nog een daling met 4,9 procent voor die periode. De cijfers werden herzien omdat het duidelijk is geworden ‘dat werknemers in ontwikkelingslanden en in opkomende economieën, vooral zij die op een informele manier zijn tewerkgesteld, veel zwaarder getroffen werden dan tijdens eerdere crisissen’, aldus de IAO.
Werknemers in die landen worden meer getroffen door de pandemie dan die in rijkere landen, omdat ze minder mogelijkheden hebben om van thuis te werken en omdat de sector van de informele arbeid een zware klap heeft gekregen, legt de IAO uit. Bovendien hebben overheden in armere landen minder middelen om de strijd tegen de coronacrisis aan te gaan.