Palladiumprijs tikt magische grens van 2.000 dollar aan

De prijs voor palladium heeft op dinsdag de 2.000 dollar bereikt. Wellicht blijven de prijzen voor het edelmetaal stijgen.

Het was voorspeld en nu is het zover: palladium kost meer dan 2.000 dollar per ounce. Er blijft een wereldwijd tekort aan palladium en dus zal de prijs wellicht verder blijven stijgen.

Hogere prijzen

‘In de meeste gevallen is de oplossing voor hoge prijzen nog hogere prijzen, maar niet voor palladium’, zegt Tai Wong van expertisebureau BMO Capital Markets aan persagentschap Bloomberg. Meestal stimuleren hogere prijzen nieuwe output, maar er is geen nieuwe bron van palladium opgedoken.

Palladium bereikte in 2019 ongezien prijsniveaus. Dat heeft rechtstreeks te maken met de emissievoorwaarden van auto’s die steeds strenger worden. Palladium is namelijk essentieel voor het maken van katalysatoren, die de autobouwers nodig hebben om de emissies van hun motoren onder controle te houden.

2.500 dollar per ounce

De productie van palladium kan de vraag echter niet volgen. Enerzijds door elektriciteitsprijzen in Zuid-Afrika, waar palladium gemijnd wordt. Anderzijds heeft het palladiumrijke China exportrestricties ingevoerd. Zij hebben het metaal nodig voor intern gebruik.

Er wordt gespeculeerd dat de prijs tegen halverwege 2020 op 2.500 dollar per ounce zal liggen.

De prijs van het edelmetaal steeg dit jaar met 58 procent. Het is het zevende kwartaal op rij dat die prijs stijgt.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20