Is het nieuwe organigram bij voetbalclub Anderlecht wel werkbaar? En dreigen er geen tal van belangenconflicten? De zoveelste herschikking aan de top doet vragen rijzen.
Heeft Van Eetvelt wel het juiste profiel?
Karel Van Eetvelt wordt vanaf 1 april de nieuwe CEO. De sportfanaat is gepokt en gemazeld in beroepsorganisaties als Bouwunie, Unizo en Febelfin. Maar hoewel hij in enkele raden van bestuur zetelt, heeft de Bornemnaar geen ervaring als dagelijkse leidinggevende van een privébedrijf.
Dat is een verschil met zijn voorganger Jo Van Biesbroeck, een voormalige topmanager bij biergigant AB InBev. De ervaren Van Biesbroeck heeft het bij Sporting Anderlecht niet onder de markt om de verliezen te beperken en de commerciële inkomsten op te trekken. Het is nog maar de vraag of Van Eetvelt het beter zal doen.
Is de adviesrol van Wouter Vandenhaute niet vragen om moeilijkheden?
Misschien wel de grootste vraag bij is hoe groot de invloed wordt van media- en sportondernemer Wouter Vandenhaute wordt als externe adviseur aan de CEO. Wordt de tandem Van Eetvelt-Vandenhaute de facto het leidende duo van paars-wit? Vandenhaute verklaarde zelf dat hij zichzelf louter als de verbinding ziet tussen Van Eetvelt en de toezichthoudende raad van bestuur.
Er doemen op twee terreinen mogelijke belangenconflicten op. Vandenhaute is via zijn bedrijf Let’s Play actief als voetbalmakelaar en is ook na de verkoop aan Telenet de voorzitter van De Vijver Media, de mediagroep boven productiehuis Woestijnvis en de tv-zenders Vier, Vijf en Zes.
Volgens Van Eetvelt zal ‘de grootst mogelijke transparantie’ elke vorm van belangenvermenging vermijden.
Brussels burgemeester Philippe Close wordt bestuurder. Dreigen ook daar geen belangenconflicten?
Een andere opvallende benoeming is die van Philippe Close, de PS-burgemeester van Brussel-stad, tot lid van de raad van bestuur. Dat kan tot gewrongen situaties leiden mocht Anderlecht ergens in het Brusselse een nieuw stadion willen bouwen. Onder meer de Brusselse politica Bianca Debaets waarschuwt voor mogelijke belangenvermenging.
Zijn er niet te veel haantjes op het erf?
Met voorzitter Marc Coucke, CEO Karel Van Eetvelt, adviseur Wouter Vandenhaute, boegbeeld Vincent Kompany, sportief directeur Michael Verschueren en coach Franky Vercauteren wordt het wel erg druk aan de top van de club.
Er circuleren ook uiteenlopende speculaties over mogelijke wijzigingen in het aandeelhouderschap. Sinds december 2017 wordt de club gecontroleerd door Marc Coucke.
Volgens sommigen lijkt een vertrek van Verschueren moeilijk te vermijden, maar volgens Van Eetvelt is daar geen beslissing over genomen. De betrokkene reageerde gisteravond met een cryptische tweet.