Overwinteren in Spanje: waar moet je op letten als je vastgoed koopt in het zuiderse land?

Spanje blijft een populaire vakantiebestemming voor heel wat Belgen. Meer en meer landgenoten trekken overigens naar het zuiden om daar vastgoed te kopen. Maar waar moet je op letten als je een vakantiewoning koopt in Spanje?

Uit het recente officiële verslag over vastgoedtransacties van buitenlanders in de Spaanse provincie Alicante blijkt dat de Belgen daar nu de belangrijkste kopers van vastgoed zijn. Daarmee heeft ons land in het Verenigd Koninkrijk ingehaald. De Britten kopen weliswaar nog meer huizen dan wij, maar het investeringsbedrag van de Belg is groter.

Dat Spaans vastgoed almaar meer in de smaak van de Belg valt, is ook Carl Vorsselmans van Nieuwbouw in Spanje, een makelaar gespecialiseerd in Spaans vastgoed, opgevallen. “Sinds de start van 2021 voelen wij aan dat men zo snel mogelijk wilt overgaan tot de aankoop van een woning in Spanje”, klinkt het.

Warm klimaat en extra koopkracht

“Op basis van ons klantenbestand kunnen we stellen dat het merendeel van de vastgoedkopers een Spaanse woning koopt om er zelf van te genieten”, benadrukt Vorsselmans. “We merken wel dat er veel vraag is naar woningen op zogenaamde AAA-locaties. Vroeger zou men voornamelijk gezocht hebben naar woningen in eigen land, maar door de internationalisering overwegen meer en meer mensen om te investeren in buitenlands vastgoed. Daarbij speelt locatie een belangrijke rol.”

Volgens Vorsselmans zijn er uiteenlopende redenen waarom mensen op zoek zijn naar een vakantiewoning in Spanje. “Vanzelfsprekend speelt het goede klimaat een cruciale rol. Maar we mogen niet vergeten dat Spanje ook heel gemakkelijk te bereiken is. Er zijn heel wat vluchten richting de zuiderse vakantiebestemming. Je kan onder meer vanuit Brussel, Oostende, Deurne en Charleroi naar Spanje vliegen”, verduidelijkt hij.

Voorts herinnert hij eraan dat het leven in Spanje goedkoper is dan in ons land. “Op die manier zie je in principe je levenskwaliteit stijgen, want je koopkracht neemt toe”, aldus Vorsselmans. Hij voegt er ook aan toe dat de vastgoedprijzen aan de Spaanse costa gemiddeld lager liggen dan aan de Belgische kust. “De Spaanse vastgoedprijzen zijn sinds de crisis van 2008 wel stelselmatig gestegen. Wij verwachten dat deze trend op de populaire bestemmingen gaat aanhouden. De stijgende grondstofprijzen zullen naar alle waarschijnlijkheid een impact hebben op de vastgoedprijzen”, voegt de makelaar er nog aan toe.

Voorts is het door de lage hypotheekrente goedkoper om zo’n aankoop te financieren. In ons land schommelt de rente op een woonlening met een looptijd van 25 jaar en een quotiteit (verhouding tussen het leenbedrag en de actuele waarde van de woning) hoger dan 80 procent rond de 1,8 procent, leert de rentebarometer van Immotheker.

Waar moet je op letten?

Wie droomt van een huis of een appartement aan de Spaanse costa moet wel met een aantal zaken rekening houden. Zo laat Vorsselmans weten dat de aankoopkosten in Spanje sterk kunnen variëren afhankelijk van de regio waar je een woning aanschaft. “Spanje is opgedeeld in verschillende regio’s die zelf de fiscale regels bepalen. De BTW op nieuwbouw op de Canarische eilanden bedraagt bijvoorbeeld 7 procent, terwijl die op het vasteland uitkomt op 10 procent”, verduidelijkt hij.

Bovendien mag je niet vergeten dat je in Spanje belastingen moet betalen op de huurinkomsten. Dat tarief bedraagt 19 procent voor niet-residenten. “Daarenboven heb je de meerwaardebelasting. Die is niet beperkt in de tijd, zoals in België. In ons land betaal je een meerwaardebelasting (16,5 procent) als je een tweede verblijf binnen de vijf jaar verkoopt. Sommige mensen schrikken dan ook dat ze belast worden op de meerwaarde als ze de woning na ettelijke jaren verkopen”, aldus de makelaar.

Tot slot waarschuwt hij dat het beroep makelaar niet is gereguleerd in Spanje. Dat kan natuurlijk enkele risico’s inhouden. “Het is daarom belangrijk om je goed te informeren alvorens je jezelf stort in een Spaans vastgoedavontuur. Op die manier kom je niet voor onaangename verrassingen te staan”, besluit Vorsselmans.

(lb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.