Oververhitte steden zijn verleden tijd dankzij zwevende gebouwen

Een Noors-Amerikaanse architectenstudio komt met een origineel idee om ‘heat islands’ in steden te voorkomen. Zwevende gebouwtjes die vastzitten aan bestaande gevels en zo de straat verkoelen. Gevuld met heliumballonnen om in de lucht te blijven.

Het idee van Andreas Tjeldflaat en zijn studio Framlab klinkt idioot: gebouwen zonder fundament die in de lucht zweven naast bestaande gebouwen. Met een blokkendoos-achtig systeem passen allerlei vormen in elkaar en kunnen er appartementen of kantoorgebouwen bijgebouwd worden in overbezette binnensteden.

De gebouwen blijven in de lucht hangen door een zeppelin-achtig ontwerp. Van binnen zal een deel van het gebouw gevuld worden met ‘ballonnen’ van koolstofvezels vol helium. Daarboven zit de vloer. Door de gebouwen zelf ook van extreem lichte materialen te maken zal het geheel niet instorten. Een verankering aan bestaande gevels zorgt dat ze niet wegzweven of schommelen.

Hitte in de stad

Voor Tjedflaat is het niet alleen een idee om de binnenstad meer ruimte te geven. Het werkt ook als een soort klimaatdaptatie die hitte in de stad voorkomt. Met stijgende temperaturen krijgen vooral steden een probleem. De warmte raakt gevangen tussen hoge gebouwen in nauwe straten en kan niet weg. Gevolg: temperaturen tot wel 50 graden in gebieden die normaal gematigde zomers kennen.

Extreme hitte veroorzaakt allerlei problemen voor inwoners. Door de zwevende gebouwen ontstaat er constante schaduw, waardoor de stad afkoelt. Nadeel is natuurlijk dat er geen lucht meer zichtbaar is op een hoop plekken. Maar de combinatie van meer woon- en werkruimte en een beter klimaat in de stad, maakt Oversky voor Tjedflaat een concept dat de moeite waard is om verder te onderzoeken.

(© Change.Inc)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20