Volgens een studie van de denktank Carbon Tracker treffen de klimaatdoelstellingen de oliestaten diep in hun portefeuille. ‘Het prijskaartje kan tegen 2040 oplopen tot 1.300 miljard dollar’, klinkt het.
In de studie werd er gekeken naar de financiële situatie van 40 landen die in grote mate afhankelijk zijn van olie- en gasexport. Daaruit blijkt dat de financiële impact van overgang naar groene energie voor 19 van die landen enorm groot is.
Te afhankelijk van olie-inkomsten
Dat is zo voor Azerbeidzjan, Angola, Congo, Libië, Nigeria en Saudi-Arabië. Sommige van die landen zouden tegen 2040 tot 40 procent van hun overheidsinkomsten te verliezen.
Saudi-Arabië en enkele andere olie- en gasexporteurs uit de Golfstaten nemen nu al maatregelen om hun afhankelijkheid van olie-inkomsten te verminderen.
Iran, Mexico en Rusland, waar de economieën al meer gediversifieerd zijn, zouden tegen 2040 tussen 10 en 20 procent van hun totale overheidsinkomsten verliezen. In totaal zouden de 40 geselecteerde oliestaten over een periode van 20 jaar 900 miljard dollar aan olie-inkomsten kunnen verliezen zo bleek uit de studie. Samen met het verlies van andere inkomsten komt het totaal op 1.300 miljard dollar.
Een wake-upcall
Volgens de denktank zijn de cijfers uit het onderzoek een wake-upcall voor die landen om hun economie te diversifiëren. ‘Ook kunnen de rijkere landen hun steentje bijdragen’, merken de onderzoekers op. ‘Zij kunnen de olielanden helpen om de transitie naar groene energie te maken.’
EU-leiders willen een wereldwijde uitfasering van de fossiele brandstoffen bevorderen. Systemen zoals het emissiehandelssysteem in de EU maken het voor de meeste sectoren duurder om fossiele energie te gebruiken.
‘Deze verschuiving weg van fossiele brandstoffen moet gebeuren. De gevolgen van de wereldwijde temperatuurstijging vallen onevenredig zwaar op de armste landen in de wereld, waaronder veel van de oliestaten’, laat Mike Coffin, de auteur van de studie, weten.
Lees ook: