Oudste rotstekening van Australië is … een kangoeroe

Wetenschappers zijn in West-Australië op de oudste nog intacte rotstekening van het land gestoten, die naar schatting 17.300 jaar oud is. Op de tekening prijkt een kangoeroe, zo schrijven de onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Human Behaviour.

Het unieke kunstwerk werd gevonden in de regio Kimberley in West-Australië, een gebied dat bekend staat om rotstekeningen van de Aboriginals. De twee meter lange schets zou de oudste nog intacte tekening zijn van het land, gemaakt op het schuine plafond van een rotsschuilplaats. De hoofdrol is weggelegd voor niemand minder dan een kangoeroe.

Modderwespennesten

De tekening is naar schatting 17.300 jaar oud. Om de leeftijd te kunnen bepalen, maakten de onderzoekers gebruik van radiokoolstofdatering bij oude modderwespennesten uit de omgeving. Volgens de wetenschappers is het zeldzaam dat die wespennesten zowel boven als onder de tekening worden aangetroffen, een rariteit waar ze dankbaar gebruik van maakten. Het zorgt ervoor dat een exacte schatting gemaakt kan worden, die analyseert dat de tekening tussen de 17.500 en 17.100 jaar oud is, en waarschijnlijk 17.300 jaar geleden werd geschetst. De onderzoeksresultaten, die het resultaat zijn van een samenwerking tussen verschillende universiteiten, werden maandag gepubliceerd in het tijdschrift Nature Human Behaviour.

Groot onderzoeksproject

Naast de schets met de kangoeroe werden ook andere tekeningen geanalyseerd. Meer data zijn volgens de onderzoekers nodig om de volledige chronologische omvang van alle kunstwerken te bepalen. De studie maakt deel uit van het grotere multidisciplinaire Kimberley rock art dating project, dat verschillende technologieën gebruikt om de evolutie van rotskunstwerken en het natuurlijke landschap te bestuderen.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20