Oud-premier Verenigd Koninkrijk geeft strijd niet op: ‘Ik wil dat het VK weer lid wordt van de EU’

Gordon Brown, de voormalige premier van het Verenigd Koninkrijk (VK), heeft, tijdens een evenement georganiseerd door The Guardian, voor het eerst uitdrukkelijk een pleidooi gehouden om met zijn land opnieuw toe te treden tot de Europese Unie (EU).

‘Ik wil opnieuw lid worden van de EU, ik zal niet opgeven,” zei Gordon Brown, premier van het Verenigd Koninkrijk van 2007 tot 2010, woensdag. Hij zei zich er terdege van bewust te zijn dat een dergelijke stap op korte termijn onwaarschijnlijk is, maar hij zal niet ophouden aan te dringen op een terugkeer van het VK tot de EU.

‘Ik ben geen keiharde integratieliefhebber die in elke situatie zal zeggen: integreren, integreren, integreren’, verzekerde de man die vóór het referendum van 2016 een fervent voorstander van ‘remain’ was. (Maar ik geloof dat onze toekomst nog steeds Europees is. Ik erken dat dit op zeer korte termijn niet zal gebeuren, en ik erken ook dat we een betere manier moeten vinden om ‘globaal Groot-Brittannië’ uit te drukken, om mensen te overtuigen van de noodzaak van internationale samenwerking.’

Brown maakte ook duidelijk dat dit een persoonlijke mening was en geen aanbeveling voor de Labourpartij, waarvan hij lid is. ‘Ik zeg dit alleen als een persoonlijke mening. Ik betreur het nog steeds dat ik de Europese Unie heb verlaten, en ik zie nog steeds een toekomst op lange termijn als lid van Europa. En dat is alles wat ik te zeggen heb. Dat is mijn bijdrage aan het debat. Ik ben hier niet om het beleid van de Labourpartij bij de volgende verkiezingen te bepalen.’

Globaal Groot-Brittannië

‘Nu hebben we wat ‘globaal Groot-Brittannië’ wordt genoemd, en ik denk dat we op dat punt druk moeten uitoefenen op de regering,’ ging Brown verder tijdens zijn betoog. ‘Omdat ‘globaal Groot-Brittannië’ geen veredeld Hongkong van het Westen kan zijn, of een Singapore van het Westen, waar we een belastingparadijs en een centrum van deregulering voor iedereen worden.’

Integendeel, de oud-premier pleit ervoor dat zijn land meer investeert in internationale instellingen. ‘Wij moeten een leidende rol spelen in de Verenigde Naties, het Internationaal Monetair Fonds, de Wereldbank. Wij moeten daar met andere landen de agenda bepalen. Maar daar lijken we buiten te staan.’

En Brown concludeerde: ‘Je kunt het niet over ‘globaal Groot-Brittannië’ hebben als we er geen deel van uitmaken.’

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20