Staat het Verenigd Koninkrijk op minder dan twee jaar van een implosie?

De Schotse regeringspartij Scottish National Party (SNP) maakte op donderdag bekend dat het tussen nu en eind 2023 een referendum wil organiseren over de onafhankelijkheid van Schotland. Indien een meerderheid van de bevolking voor ‘leave’ stemt, zou dat een implosie in gang zetten na 314 jaar eenheid tussen Engeland en Schotland.

Worstelend met de pandemie en de brexit krijgt het Verenigd Koninkrijk binnenkort mogelijk nog een crisis voorgeschoteld: de onafhankelijkheid van Schotland, ongeveer een eeuw na die van Ierland.

In 2014 hebben de Schotten met 55 procent versus 45 procent tégen de onafhankelijkheid gestemd. Sindsdien heeft de brexit echter lelijk huisgehouden in de Britse politiek en economie. De nationalisten van de SNP hebben daarom herhaaldelijk opgeroepen tot een nieuw referendum. Als de partij de verwachtingen inlost tijdens de parlementsverkiezingen op 6 mei aanstaande, wordt een tweede volksraadpleging mogelijk een realiteit, ondanks de niet aflatende tegenkanting van Brits premier Boris Johnson.

‘Moet Schotland een onafhankelijk land zijn?’

‘Wij vinden dat de Schotse bevolking de kans moet krijgen om, wanneer de Covid-crisis voorbij is, in een referendum te beslissen of Schotland een onafhankelijk land moet zijn’, aldus de SNP in een manifest dat donderdag gepubliceerd werd.

‘Het is de bedoeling van de SNP dat het referendum plaatsvindt in de eerste helft van de termijn van vijf jaar’, zei de nationalistische partij nog, eraan toevoegend dat de exacte datum zou worden ‘bepaald door ons democratisch gekozen parlement’.

Indien het zover komt, zal de volgende vraag op het stembiljet pronken: ‘Moet Schotland een onafhankelijk land zijn?’

De SNP benadrukt: ‘Er kan geen morele of democratische rechtvaardiging zijn voor Boris Johnson of de Westminster-regering om het recht van het Schotse volk om over hun eigen toekomst te beslissen, te belemmeren.’

1707

De Scottish National Party beschikt momenteel over 61 van de 129 zetels in het Schotse Parlement. In een soortgelijke constellatie na de verkiezingen, zou een alliantie met de vijf parlementsleden van de groenen de partij een meerderheid opleveren.

Heeft het laatste uur geslagen voor de unie tussen Engeland en Schotland, waardoor het ‘Koninkrijk van Groot-Brittannië’ kon gevormd worden vanaf 1707? Op 6 mei zullen we meer weten.

(am)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20