Oud cd&v’er Steven Vanackere verdedigt de banken

Oud cd&v’er Steven Vanackere verdedigt de banken
Steven Vanackere – JAMES ARTHUR GEKIERE/BELGA MAG/AFP via Getty Images

Een politieke benoeming is niet altijd een cadeau, voor de betrokken partij achteraf. Dat bleek gisteren eens te meer, voor cd&v, dat oud-minister Steven Vanackere enkele jaren geleden naar de Nationale Bank stuurde, om daar topman te worden, na z’n politieke carrière.

  • Diezelfde Vanackere moest gisteren een rapport over de gezondheid van de Belgische bankensector verdedigen. Maar zijn persconferentie werd meteen een moment om goed te luisteren naar het standpunt van de Nationale Bank in heel de discussie rond de spaarrente.
  • Die woedt momenteel volop binnen Vivaldi. Daar dringt de linkervleugel, met socialisten en groenen, erop aan om zo snel mogelijk de banken een minimumrente verplicht op te leggen op spaarrekeningen. Ze hebben ook al een mechanisme daarvoor uitgewerkt: ze willen de banken verplichten om minimum een rente te hanteren die 2 procent onder de tarieven van de Europese Centrale Bank zou liggen. Concreet zouden dan alle Belgische grootbanken plots minstens 1 procent rente moeten gaan uitkeren, wat vandaag manifest niet het geval is.
  • Maar de rechtervleugel, met de liberalen, maar vooral ook cd&v-minister van Financiën Vincent Van Peteghem, was tot nu toe altijd zeer huiverachtig ten opzichte van de banken nieuwe regels opleggen: dat is volgens hem niet goed voor de stabiliteit van het hele systeem.
  • Vanackere gaf ‘zijn’ minister gisteren op z’n persconferentie alvast gelijk: “Het is een heel heterogene sector. Als we nadenken over een correcte vergoeding, moeten we rekening houden met die diversiteit. Een ‘one size fits all’-oplossing opleggen is daarom gevaarlijk”, zo stelde hij.
  • Toch hanteerde Vanackere tegelijk wel een enerzijds-anderzijds aanpak: hij waarschuwde de banken tegelijk: “Als spaarders beseffen dat er nog geen faire deal is, gaan ze elders op zoek naar hogere rendementen. Dat heeft dan ook gevolgen voor de financiële stabiliteit”, zo stelde hij. Exact de lijn die cd&v dus ook bewandelt: de banken waarschuwen, maar ze niet verplichten. Politiek wel niet evident: geen enkele partij wil betrapt worden als “verdediger van de grootbanken”.
  • Politiek onschuldig is Vanackere zijn houding niet: Vivaldi raakte het vorige week niet eens over de zaak, en vroeg net advies aan de Nationale Bank. Het is afwachten met wat zij nu precies gaan komen.
  • Overigens deed de bankensector in België het vorig jaar zeer goed: ze haalden samen 7,6 miljard euro nettowinst, dat is een een rendement van gemiddeld 10 procent op hun eigen vermogen. 
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.