Organisatie verdeeld over de vraag of Olympische Spelen van Tokio kunnen doorgaan

Dick Pound, het langstdienende lid van het Internationaal Olympisch Comité, zei aan de BBC dat hij ‘niet zeker kan zijn’ dat de uitgestelde Olympische Spelen in Tokio kunnen plaatsvinden vanwege de ernst van de pandemie in Japan. Het organiserend comité zag zich genoodzaakt om te benadrukken dat de uitgestelde Spelen wel degelijk komende zomer zullen plaatsvinden.

‘Ik weet het niet zeker, want de voortdurende olifant in de kamer zou de pieken in de virusuitbraak zijn’, zei Pound over de toekomst van de Spelen in Tokio.

Zijn opmerking kwam er nadat de Japanse regering de noodtoestand heeft uitgeroepen in en rond de Japanse hoofdstad. Die beslissing kwam er als gevolg van een recordaantal nieuwe coronabesmettingen in de regio.

De Japanse premier Yoshihide Suga kondigde vandaag aan dat de noodtoestand een maand zou duren vanaf vrijdag. Het organisatiecomité achter Tokio 2020 heeft al verschillende keren herhaald dat nieuw uitstel van de Spelen geen optie is. De noodtoestand wijzigt de plannen niet, zo bevestigden de organisatoren vandaag.

‘Noodtoestand biedt kansen’

‘Deze noodtoestand biedt een kans om de COVID-19-situatie te beheersen. Om ervoor te zorgen dat Tokio 2020 deze zomer veilige Spelen voorziet, zullen we bijgevolg de nodige voorbereidingen treffen’, zo klinkt het in een persbericht.

De Canadees Dick Pound van het (IOC) is dus minder zeker van zijn stuk. Hij twijfelt of de Spelen in Tokio wel kunnen plaatsvinden.

De Olympische Spelen werden in 2020 al met een jaar uitgesteld vanwege de pandemie. Momenteel zijn ze voorzien van 23 juli tot 8 augustus 2021.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20