Opzettelijk vertragen iPhones kost Apple tot 500 miljoen dollar in VS

Apple stemt in met een boete, die kan oplopen tot 500 miljoen dollar, omdat het iPhones opzettelijk trager deed werken. Schuld bekennen deed Apple echter niet.

De regeling werd vrijdagavond getroffen, in een reactie op een rechtszaak in de Verenigde Staten. Apple toont zich bereid om 25 dollar (22 euro) per iPhone te betalen aan de gebruikers. Het is nog onduidelijk hoeveel toestellen precies onder de regeling zullen vallen. Het kostenplaatje kan oplopen tot 310 miljoen dollar in het meest gunstige geval en 500 miljoen in het slechtste. De rechter in Californië moet de regeling nog goedkeuren.

In deze zaak gaat het om Amerikaanse gebruikers van de iPhone 6, 6 Plus, 6s, 6s Plus, 7, 7 Plus of de iPhone SE. De toestellen draaiden allemaal op besturingssysteem iOS 10.2.1 of later. In hun aanklachten hekelden de gebruikers het feit dat de performantie van hun toestel merkelijk verminderde na het installeren van updates. Op die manier werden ze ook impliciet gedwongen om een nieuwe smartphone te kopen, luidt het.

‘Batterijen beschermen’

Apple wou van zijn kant niet toegeven dat de iPhones effectief trager gingen werken na updates. De problemen waren volgens het bedrijf te wijten aan temperatuurwisselingen en intensief gebruik van het toestel. De iPhonemaker betaalt de boete enkel maar om extra kosten bij verdere geschillen te vermijden.

Een kleine maand geleden werd Apple al veroordeeld tot een boete van 25 miljoen euro door de Franse concurrentiewaakhond. Toen gaf het Amerikaanse bedrijf aan dat zoiets nodig was ‘om de levensduur van de toestellen te verlengen’. De Franse toezichthouder eiste ook dat Apple zijn klanten op de hoogte bracht van die praktijken.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20