Opvallend voorstel: FIFA-baas wil staakt-het-vuren in Oekraïne tijdens het WK voetbal in Qatar

FIFA-baas Gianni Infantino komt met een vreemd voorstel op de proppen: hij roept Rusland en Oekraïne op een maand lang de wapens neer te leggen. De reden? Het wereldkampioenschap voetbal in Qatar.

Waarom is dit belangrijk?

De keuze voor Qatar als gastland breekt de FIFA zuur op. Sponsors haken af en supporters reizen niet massaal af naar het land als eerder werd gedacht. Aan de basis ligt de mensenrechtensituatie in het land: vrouwen en lgbt'ers worden er onderdrukt en hebben amper rechten. Tegelijk stierven bij de bouw van de voetbalstadions duizenden gastarbeiders door slechte werkomstandigheden. Ook de manier waarop Qatar het WK won, met een corrupte FIFA en omkoping, zorgt dat de hype wat uitblijft.

In het nieuws: Deze week vindt in Indonesië de top van de G20 plaats. Ook uitgenodigd is Gianni Infantino, de voorzitter van de wereldvoetbalbond FIFA.

  • In Bali komen de leiders van de 19 sterkste economieën, plus de Europese Unie, samen om te spreken over de uitdagingen van morgen. Tijdens een lunch sprak Infantino de leiders toe.
  • "Ik pleit om na te denken over een tijdelijk staakt-het-vuren, gedurende één maand, voor de duur van het wereldkampioenschap, of iets zoals humanitaire
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Word abonnee en krijg onmiddellijk onbeperkte toegang tot alle artikels. Nu vanaf € 1,99/maand.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20