Opnieuw wordt de kerncentrale van Zaporizja beschoten, maar geen gevaar voor nucleaire ramp

De afgelopen dagen vonden opnieuw zware explosies plaats op het terrein van de kerncentrale van Zaporizja, in Oekraïne. Wie achter de beschietingen zit is nog niet duidelijk.

Waarom is dit belangrijk?

De kerncentrale van Zaporizja is met een output van 5.700 MW de grootste van Europa. Al sinds maart is de centrale in Russische handen. De afgelopen maanden werd het terrein regelmatig beschoten, waarbij beide betrokken partijen naar elkaar wezen. Bij elke beschieting wordt gevreesd voor een nucleair ongeval.

In het nieuws: Opnieuw werd de centrale beschoten. Dat konden experts van het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) die ter plekke zijn, bevestigen.

  • In totaal zou het gaan om tientallen inslagen, op en rond de terreinen van de centrale. Bij de beschietingen vielen geen gewonden, maar raakten wel gebouwen en systemen beschadigd.
  • Volgens het Russische ministerie van Defensie zitten Oekraïense troepen achter de beschietingen. Het Oekraïense atoomagentschap Energoatom wijst dan weer naar Rusland zelf.
  • Rafael Grossi, de directeur-generaal van de IAEA, spreekt zich niet uit over de verantwoordelijken: “Wie er ook achter de beschietingen zit, moet daar onmiddellijk mee ophouden”, liet de Argentijn optekenen.

De oplossing: De IAEA wil een gevechtsvrije corridor rond de centrale, vergelijkbaar met de gedemilitariseerde zone (DMZ) tussen Noord- en Zuid-Korea.

  • “Deze situatie is onhoudbaar en we spelen met vuur. We kunnen niet doorgaan met deze situatie waarin we één stap verwijderd zijn van een nucleair ongeval. De veiligheid van de kerncentrale van Zaporizja hangt aan een zijden draadje”, wierp Rafael Grossi nog op in september.
  • Zijn agentschap blijft dan ook bij zowel Oekraïne als Rusland lobbyen om de centrale niet te beschieten. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky treedt Grossi daarin bij: hij wil een volledige demilitarisatie, zonder dat is de aanwezigheid van de IAEA “slechts een vruchteloze rondleiding door de centrale”.

(lb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.