Opnieuw relletje tussen zorgsector en De Block: verpleegkundigen slepen minister voor de rechter

De Fédération nationale des infirmières de Belgique (FNIB) en de Fédération des infirmiers indépendants de Belgique (FIIB) hebben maandag aangekondigd dat ze de Belgische staat en federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) gedagvaard hebben.

Ze verwijten hen nalatigheid tegenover de zorgkundigen, maar ook een gebrek aan vooruitziendheid tijdens de coronacrisis. Ook 56 verpleegsters en verplegers sloten zich aan bij het initiatief.

De organisaties probeerden de minister en betrokken autoriteiten meerdere keren te verwittigen over ‘moeilijke en gevaarlijke situaties’ in de sector, zowel in het ziekenhuis, in woonzorgcentra als in de thuiszorg, klinkt het. ‘Al deze pogingen waren tevergeefs’, betreuren ze.

Zwaar beroep

De FNIB en de FIBB zochten maskers en beschermingsmateriaal, vroegen om systematische testen en psychologische ondersteuning, ‘zonder enige consideratie door de minister’, hekelen ze.

De organisaties schreven ook een officiële brief naar federaal minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) om te eisen dat het beroep van verpleegkundige erkend wordt als zwaar beroep.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20