In Japan zijn de tewerkstellingsmogelijkheden het voorbije jaar opnieuw gedaald. Daarmee moet voor het derde jaar op rij een inkrimping worden gemeld. Dat blijkt uit een rapport van het Japanse ministerie van Arbeid en Welzijn. De dalende opportuniteiten op de Japanse arbeidsmarkt moeten volgens de experts in belangrijke mate aan de coronacrisis worden toegeschreven.
De Japanse tewerkstellingsmogelijkheid laat een score van 1,13 punten optekenen. Dit betekent dat voor elke groep van honderd werkzoekenden 113 vacatures beschikbaar zijn.
“Dit betekent nog altijd dat de Japanse economie meer vacatures heeft dan werkzoekenden, maar tegenover vorig jaar is er wel sprake van een daling met 0,05 punten”, zegt het Japanse ministerie in zijn rapport. Ook twee jaar geleden werd al een terugval met 0,42 punten genoteerd.
Gezinsinkomen
Het rapport meldt verder nog dat Japan vorig jaar 1,9 miljoen werkzoekenden telde. Dat betekende een stijging met 6,6 procent tegenover het jaar voordien.
“Die groep omvatte echter ook een aantal personen die voordien in het gezin voltijds huishoudelijke taken uitvoerden, maar uiteindelijk besloten om op zoek te gaan naar betaald werk”, stippen de onderzoekers aan. “Daarmee hoopten ze de daling van het gezinsinkomen door de economische impact van de coronacrisis te kunnen opvangen.”
Anderzijds werden vorig jaar in Japan 2,2 miljoen vacatures gemeld. Dat vertegenwoordigde een toename met 1,6 procent tegenover het jaar voordien.
De Japanse arbeidsmarkt werd door de coronapandemie vorig jaar zwaar geraakt. Door de toenemende aantallen infecties zag de Japanse regering zich verplicht om opnieuw in grote delen van het land de noodtoestand uit te roepen, waarbij de bevolking werd gevraagd om alleen nog essentiële verplaatsingen te doen, terwijl eetgelegenheden weer striktere sluitingstijden kregen opgelegd.
De Japanse werkloosheid liet vorig jaar een niveau van 2,8 procent optekenen. Dat betekende een status-quo tegenover het jaar voordien, maar weerspiegelde wel een verslechtering tegenover drie jaar geleden, voor de uitbraak van de coronapandemie, toen een werkloosheid van 2,4 procent werd gemeld.
De Japanse groep werklozen kende vorig jaar een toename met 20.000 mensen. Daarmee moest het land voor het tweede jaar op rij een groei van de werklozenpopulatie melden.
Heropstoot
“Een grote toename van de werkloosheid werd opgetekend bij de irreguliere werknemers, die onder meer in de restaurantsector actief zijn”, zeggen de analisten. “De horeca is dan ook door de pandemie zwaar getroffen. In totaal telt die industrie nog 3,7 miljoen werknemers. Dat is het laagste aantal in minstens twintig jaar.”
“Door de aanhoudend veranderende richtlijnen, waarbij maatregelen afwisselend worden aangescherpt en versoepeld, is de sector niet in staat om zijn personeelsbestand volledig te herstellen”, beklemtoont Naoko Ogata, econoom bij het Japan Research Institute. “Tijdens de laatste maanden van het voorbije jaar toonde de Japanse horeca echter enige tekenen van herstel.”
“De vooruitzichten blijven echter onzeker. Het land moet immers afrekenen met een heropstoot aan besmettingen, waardoor nieuwe beperkingen worden opgelegd. Hierdoor dreigt ook het herstel van de Japanse arbeidsmarkt te zullen vertragen.”
(am)