Opnieuw kopstukken van de oppositie in Nicaragua opgepakt in aanloop verkiezingen

De politie in Nicaragua heeft nog eens vijf prominente oppositieleden aangehouden. Critici beschuldigen president Daniel Ortega ervan de druk op te voeren op zijn tegenstanders in de aanloop naar de verkiezingen die later dit jaar plaatsvinden.

De afgelopen weken zijn op bevel van Ortega’s veiligheidsapparaat een twaalftal oppositieleden gearresteerd, waaronder vier potentiële tegenkandidaten. De arrestaties komen er in de aanloop naar de geplande verkiezingsdag op 7 november. De linkse Ortega beoogt dan zijn 14-jarige presidentschap te verlengen.

‘Het zijn niet meer alleen potentiële kandidaten, maar nu ook politieke leiders’, zei ex-generaal en dissident Hugo Torres, kort voordat hij zelf werd aangehouden. ‘Dit is geen overgang naar een dictatuur, het is een dictatuur in alle opzichten.’

Unamos-partij

De vijf oppositieleiders die zondag werden opgepakt, behoren allemaal tot de linkse oppositiepartij Unamos, die grotendeels bestaat uit dissidenten die zich hebben afgesplitst van het Sandinistisch Nationaal Bevrijdingsfront (FSLN) van Ortega. Die laatste heeft sinds december de macht om burgers te verbieden zich kandidaat te stellen door hen als ‘terroristen’ en ‘verraders van het vaderland’ te bestempelen 

Unamos veroordeelt de recente arrestatiegolf. ‘Deze acties tegen de leiding van Unamos maken deel uit van de escalatie van de repressie van het regime Ortega tegen de democratische oppositie’, schrijft de partij in een verklaring.

‘Internationale paria’

Ned Price, woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, merkte op dat Ortega ‘een internationale paria aan het worden is’ en Nicaragua ‘verder weg van de democratie aan het brengen is’.

De Verenigde Staten kondigden woensdag sancties aan tegen vier Nicaraguaanse functionarissen die Ortega steunen, waaronder de dochter van de president. ‘De acties van president Ortega zijn schadelijk voor de Nicaraguanen en drijven het land verder in de richting van tirannie’, stelde Andrea Gacki, directeur van het Office of Foreign Assets Control agentschap binnen het Amerikaanse ministerie van Financiën.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20