Opmerkelijk meer elektrische wagens in het land: stijging van maar liefst 75,4 procent tegenover vorig jaar

Het aantal elektrische wagens in België is dit jaar fors toegenomen. De massale integratie brengt de totale hoeveelheid zo op 61.651, een stijging van 75,4 procent tegenover vorig jaar. Het aantal hybride wagens (375.107) steeg eveneens met 44,9 procent, blijkt uit cijfers van statistiekbureau Statbel.

Volgens Statbel stond de teller van het aantal personenwagens in België per 1 augustus op 5.947.479. Dat is een stijging van 0,3 procent vergeleken met het jaar daarvoor. Dat lijkt op zich een kleine stijging, maar valt zeker op te merken, wetende dat de afgelopen tien jaar de totale stijging 0,8 procent bedraagt.

In totaal maken de personenwagens 76,3 procent uit van het complete voertuigenpark. Het overige percentage valt voornamelijk onder voertuigen voor goederenvervoer (958.553) en motorrijwielen (533.107). Landbouwtrekkers (203.472), normale trekkers (55.075), speciale voertuigen (82.634) en autobussen (16.557) maken het kleinste deel uit van het Belgisch wagenpark.

Benzine nog altijd populair, diesel stilaan geschiedenis

Ondanks de massale integratie van elektrische en hybride wagens dit jaar, maken voertuigen op benzine en diesel nog steeds het grootste deel uit van voertuigen op de baan. Zo kennen ook benzinewagens dit jaar een stijging (2,3 procent), wat het totaal op 3.021.102 brengt. Dat maakt dat benzinevoertuigen nu meer dan de helft van het Belgisch wagenpark vertegenwoordigen.

Opmerkelijk is dat dieselwagens – in tegenstelling tot benzinewagens – steeds meer aan de kant worden gezet. Zo daalde het aantal dieselvoertuigen dit jaar met 7,6 procent tegenover een jaar voordien. De voornaamste reden daarvoor zijn de steeds strengere toelatingsvoorwaarden binnen de lage-emissiezones (LEZ’s). Nog een mogelijke aanleiding zijn de peperdure dieselprijzen aan de pomp, die een stuk hoger liggen dan de prijzen van benzine. Dat brengt het totaal aantal dieselwagens op 40,8 procent.

Ter conclusie: Ondanks dat benzine- en dieselwagens nog steeds koploper zijn in de automarkt, kennen elektrische en hybride wagens een opmerkelijke stijging. Een aantal dat de komende jaren wellicht exponentieel zal stijgen naar aanleiding van het EU-verbod op nieuwe auto’s met een verbrandingsmotor, dat in 2035 zal ingaan.

(as)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20