Edito: Job van de toekomst

Als COVID-19 ons één gigantisch cadeau gegeven heeft, is het toch wel dat we slimmer zijn gaan omspringen met onze werktijd. Terwijl in het precoronatijdperk veel bedrijfsleiders nog dachten dat ‘ik werk van thuis uit’ codetaal was voor ‘ik moet dringend de rododendron snoeien en met de hond naar de dierenarts’, blijkt nu dat onze productiviteit niet geleden heeft onder het verplichte telewerken. Wel integendeel, in sommige sectoren steeg de productiviteit zelfs tot 25%. Daarbij komt dat we ons gezonder en gelukkiger voelen zonder de dagelijkse collectieve afspraak op de Brusselse en Antwerpse ring. Uit een grote Europese enquête blijkt dat amper 16% van de werknemers het ziet zitten om weer elke dag naar kantoor te gaan. Het hybride werken is dus here to stay!

Aangedreven door digitalisering, robotisering en klimaatverandering betreden nog andere gamechangers de arbeidsmarkt. Een kleuter die op 1 september voor het eerst naar school ging, zal hoogstwaarschijnlijk later een beroep uitoefenen dat vandaag nog niet bestaat: microbioommanager bijvoorbeeld, of revivalist. En waarschijnlijk wordt hij het allebei, want niemand heeft over 25 jaar nog maar één carrière per loopbaan. Levenslang leren evolueert met andere woorden van holle hr-term naar een absolute noodzaak om je voortdurend aan te passen aan een snel veranderende wereld. En het is net dat aanpassingsvermogen (het zogenaamde AQ) dat weleens het belangrijkste argument op je cv kan worden. (Goed nieuws: via deze link kun je je AQ nu gratis testen.)

Steeds meer toekomstmodellen gaan uit van de zogenaamde
‘100-year life’-premisse waarbij we toch makkelijk zestig jaar zullen moeten (of mogen, zo je wil) werken. Onder meer dankzij de digitalisering zullen we voor ons huidige werk maar twee à drie dagen nodig hebben in plaats van vijf. De vrijgekomen tijd kunnen we dan perfect invullen met een extra studie of tweede job.

Toen ik als 18-jarige een studie moest kiezen, twijfelde ik tussen biologie, journalistiek en dierengeneeskunde. In het principe van de 100-year life zou ik dus niet hoeven te kiezen tussen mijn passies, maar voor alle drie kunnen gaan.

En dan zou een thuiswerkdag voor mij écht betekenen dat ik tussen de planten en de honden zit. Let the future begin!

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.