Operatie van 93 miljoen euro moet financiële problemen bij Anderlecht oplossen

De financiële zorgen lijken voorbij voor de Belgische voetbalclub Anderlecht. Volgens een plan dat nu op tafel ligt, zal de club een kapitaalinjectie krijgen van 42 miljoen euro en scheldt hoofdaandeelhouder Marc Coucke 51 miljoen euro aan schulden kwijt.

Het plan dat nu op tafel ligt, moet wel nog goedgekeurd worden door de raad van bestuur en de aandeelhouders. Al ziet het er naar uit dat zij hun goedkeuring zullen geven, aangezien er momenteel geen alternatieven zijn. Alvorens het voorstel kan voorgelegd worden aan de belanghebbenden, moet er een interne audit komen. Die wordt komende maandag opgestart. Die audit moet leiden tot een geactualiseerd businessplan voor de voetbalploeg.

Twee luiken

Het plan bestaat uit twee luiken. Allereerst scheldt Coucke 51 miljoen euro aan schulden kwijt. Hij doet dat door 18 miljoen euro aan schulden om te zetten in kapitaal en de overige 33 miljoen te herschikken via een constructie genaamd “retour à meilleure fortune.” Dat betekent concreet dat die laatste schulden pas moeten worden afbetaald als de club voldoende cash voor handen heeft.

Daarenboven komt er een kapitaalinjectie van 42 miljoen euro. 24 miljoen komt van Mauvavie, de gezamelijke vennootschap van Wouter Vandenhaute en Geert Duyck. De twee mannen krijgen op die manier zo’n kwart van de aandelen in handen. Duyck was een van de investeerders die vier jaar geleden samen met Vandenhaute ook een bod deed om Anderlecht te kopen. Coucke haalde toen de deal binnen.

18 miljoen euro van bestaande aandeelhouders

De overige 18 miljoen euro komt van bestaande aandeelhouders van Anderlecht. Het gaat dus onder meer om Coucke en Joris Ide. Ook de zogenaamde B-aandeelhouders van de club, waaronder Michael Verschueren en Etienne Davignon, dragen hun steentje bij. Coucke en Ide blijven na deze operatie de twee grootste aandeelhouders van Anderlecht. Samen bezitten ze nog meer dan de helft van de aandelen.

De club hoopt met deze operatie een einde te maken aan een turbulente periode. Er waren onder meer wrijvingen tussen Coucke en de historische aandeelhouders.

Meer