OpenAI, het bedrijf achter de bekende chatbot ChatGPT, heeft de release van zijn nieuwste model voorlopig uitgesteld. Het bedrijf wil met een nieuwe chatfunctie komen waarbij artificiële intelligentie (AI) met de gebruiker kan praten en zingen. Ondertussen zijn verschillende bedrijven rechtszaken begonnen wegens mogelijke schendingen van hun copyright.
In het nieuws: Na de demonstratie van een sprekende en zingende chatbot in mei, stelt OpenAI de lancering uit, wegens veiligheidsredenen.
- In een post op X kondigde het bedrijf het uitstel van “de geavanceerde stemmodus” aan. OpenAI zegt dat het plannen had om de nieuwe functionaliteit eind juni uit te rollen voor betalende gebruikers, maar geeft nu aan “nog een kleine maand” nodig te hebben om de veiligheidseisen die het bedrijf zichzelf oplegde, te bereiken.
- Zo zegt OpenAI nog te moeten werken aan manieren om ongepaste inhoud te weren, zodat de AI-stemmen geen schadelijke dingen zeggen. Een kleine groep testers krijgt daarna toegang tot de nieuwe functionaliteiten om deze nog meer op punt te stellen. Daarna volgt dan de release voor het betalende publiek in de herfst van 2024. Als de nieuwe functie tegen dan voldoet aan de eisen, tenminste.
- “De geavanceerde stemmodus van ChatGPT kan emoties en non-verbale signalen begrijpen en erop reageren, waardoor we dichter bij realtime, natuurlijke gesprekken met AI komen”, geeft het bedrijf aan. Het wil dit “op een bedachtzame manier” doen en vraagt daar dus extra tijd voor.
Rechtszaken over het gebruik van muziek
Opgemerkt: Het uitstel kan moeilijk los gezien worden van verschillende rechtszaken.
- In mei was er controverse ontstaan nadat actrice Scarlett Johansson opmerkte dat de stem ‘Sky’ wel erg op de hare leek. OpenAI ontkende eerst alle betrokkenheid. Kort daarna moest CEO Sam Altman bekennen dat Johansson benaderd was geweest om haar stem te laten gebruiken. Ze had alle medewerking geweigerd.
- Na juridische bezwaren van Johanssons advocaten besloot OpenAI om Sky te verwijderen uit zijn spraakprogramma. Johansson vroeg openheid en eerlijkheid rond de ontwikkeling van AI-stemmen.
- Daarbij gaat het dus vooral over de training van het stemmodel. Bestaande stemmen moeten gebruikt worden om de AI-stem goed te laten werken. Een aantal grote muziekbedrijven stellen zich dan ook vragen bij de data die verschillende AI-bedrijven gebruiken.
- Sony Music, Universal Music Group en Warner Records besloten maandag om de kleinere AI-startups Suno en Udio voor de rechter te dagen. Zij zouden bekende liedjes gebruikt hebben om hun stemmodellen te trainen, zoals All I want for Christmas is you van Mariah Carey of I Got You (I Feel Good) van James Brown. Suno en Udio boden stemmen aan die “niet te onderscheiden” zouden zijn van die van Michael Jackson of Bruce Springsteen.
- De muzieklabels eisen schadevergoedingen tot 150.000 dollar per mogelijk gekopieerd liedje. Suno zou 662 nummers gekopieerd hebben en Udio 1.670.
- Hoewel OpenAI als groot bedrijf nog niet betrokken is in een dergelijke muziekrechtszaak, blijft wel de vraag welke trainingsdata gebruikt wordt voor de nieuwe ChatGPT-functie. Het uitstel hoeft er geen verband mee te houden, maar de timing is wel opmerkelijk.