Microsoft heeft aan de defensie van de Verenigde Staten uitgelegd hoe het beeldgenerator DALL-E kan gebruiken. DALL-E kan met behulp van artificiële intelligentie (AI) tekst omzetten in beeld. Die mogelijke samenwerking is niet naar de zin van OpenAI, het bedrijf dat DALL-E ontwikkelde.
OpenAI geïrriteerd doordat Microsoft DALL-E aanprijst bij het Amerikaanse leger

Waarom is dit belangrijk?
Het lijkt een kwestie van tijd voordat AI zoals DALL-E ook ingeburgerd raakt bij defensie. Hoewel OpenAI terughoudend blijft, zit er veel potentieel in de kracht van AI voor militaire doeleinden.In het nieuws: Microsoft gaf een presentatie aan het Pentagon over hoe het leger AI als ChatGPT en DALL-E kan toepassen.
- Het gaat hierbij om een aantal ‘gebruikelijke’ functionaliteiten van beide AI-modellen. ‘Advanced Computer Vision Training’ moet het Amerikaanse leger in staat stellen om met DALL-E beelden van gevechten te genereren om zo tactische manoeuvres te bespreken.
- De afbeeldingen zouden het Pentagon ook in staat stellen om oorlogssituaties beter te analyseren en de vijand sneller en nauwkeuriger uit te schakelen.
- OpenAI, het bedrijf dat ChatGPT en DALL-E ontwikkelt, is niet te spreken over de aanpak van Microsoft, zo vertelt woordvoerder Liz Bourgeous tegenover The Intercept. “De beleidsregels van OpenAI verbieden het gebruik van onze tools voor het ontwikkelen of gebruiken van wapens, het verwonden van anderen of het vernietigen van eigendommen”.
- “We waren niet betrokken bij deze presentatie en hebben geen gesprekken gehad met Amerikaanse defensieagentschappen met betrekking tot de hypothetische gebruiksscenario’s die de presentatie beschrijft”, laat Bourgeous optekenen.
De relatie tussen Microsoft en OpenAI
Ingezoomd: Er zit wederom wat ruis op de lijn.
- Microsoft wil de zaak ondertussen nuanceren. “Dit is een voorbeeld van mogelijke gebruiksscenario’s door middel van gesprekken met klanten over de kunst van wat mogelijk is met generatieve AI”, zegt het bedrijf in een reactie aan The Intercept. Waarom dan het woord ‘gebruikelijk’ valt in een presentatie met potentiële voorbeelden, wilde men niet kwijt.
- Opnieuw is er wat wrijving tussen OpenAI en Microsoft. Terwijl OpenAI vast wil houden aan een strikte ethische leidraad, ziet Microsoft vooral commerciële activiteiten. Een dergelijk conflict lag ook aan de basis van de saga met OpenAI-CEO Sam Altman, die eerst ontslagen werd omdat hij ChatGPT verder wilde ontwikkelen.
- De relatie tussen OpenAI en Microsoft is sowieso erg bijzonder. De techgigant pompte al 13 miljard dollar in OpenAI. Volgens critici is Microsoft dan ook te afhankelijk geworden van de techniek die OpenAI ontwikkelt, en laat het zich meeslepen in de beperkingen die OpenAI zichzelf oplegt.