Open Vld wil verplichte rustdag voor handelszaken schorsen

Om het omzetverlies van de lockdown te compenseren, dienen Kamerleden Kathleen Verhelst en Robby De Caluwé (Open Vld) een wetsvoorstel in dat handelszaken toelaat om hun verplichte wekelijkse rustdag te schorsen.

Door de coronacrisis waren heel wat handelszaken verplicht om de deuren te sluiten tussen 18 maart en 11 mei, om zo de verspreiding van het virus in te dijken. Sindsdien zijn ze terug open, maar moeten ze zich houden aan strikte veiligheidsvoorschriften. Handelsfederatie Comeos becijferde al dat de omzet van pakweg modeketens in de eerste vijf maanden van dit jaar zo’n 40 procent lager lag dan in dezelfde periode vorig jaar.

Zelfstandigenorganisatie Unizo haalt nog aan dat een kwart van de ondernemers met een vaste sluitingsperiode dit jaar niet zal sluiten. De Vlaamse liberalen willen het daarom makkelijker maken om de wekelijkse verplichte rustdag tot het einde van het jaar te schorsen. Op die verplichte dag wordt de zaak gedurende vierentwintig uur gesloten, vanaf 5 uur of 13 uur tot de volgende dag op hetzelfde uur.

‘Een tijdelijke schorsing van de wekelijkse rustdag kan helpen om het omzetverlies te beperken. Bovendien zorgt het ook voor een betere spreiding van de drukte doorheen de week’, zegt Kamerlid Verhelst. ‘Voor veel zaken is een goede omzet halen in de rest van het jaar een kwestie van leven of dood’, vult De Caluwé aan. ‘Met deze maatregelen kunnen handelaars hun verloren verkoopdagen inhalen om hun stok maximaal kwijt te geraken.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20