Nu de onderhandelingen rond een nieuwe federale regering gestrand zijn, kijken sommigen in de richting van Open Vld. De Vlaamse liberalen zouden in de regering kunnen komen in de plaats van Vooruit, om zo een rechtser beleid te bekomen. Maar dat scenario wordt voorlopig aan de kant geschoven binnen de partij zelf.
In het nieuws: Een wissel lijkt niet aan de orde. Open Vld maakt zich op voor de oppositie.
- Om te beginnen wil Vooruit de onderhandelingen alvast nog alle kansen geven. Voorzitter Conner Rousseau liet donderdag weten “constructief te [willen] zijn en akkoorden te [willen] vinden”. Ook cd&v en Les Engagés vinden dat Arizona de voorkeur moet krijgen op andere pistes. “Dat is voor ons geen alternatief. Wij willen een centrumregering met grote hervormingen, geen ploeg die de index wil afschaffen”, klinkt het bij cd&v in De Morgen. “Arizona blijft voor ons de enige en de beste keuze”, is dan weer te horen in het kamp van Les Engagés.
- Georges-Louis Bouchez (MR) zou dat graag anders zien, wordt her en der beweerd. Door ook de Vlaamse liberalen aan boord te halen en Vooruit eruit te gooien, zou er een rechtere regering kunnen komen waarbij er geen rekening gehouden moet worden met de eisen van voorzitter Conner Rousseau (Vooruit) en co.
- Een reden om niet aan een heruitgave van de Zweedse coalitie te beginnen, is de krappe meerderheid. Met 76 zetels van de 150 in de Kamer is er slechts 1 zetel op overschot. Mahdi achtte die optie daarom niet werkbaar. In de praktijk moeten dan alle leden van de meerderheid altijd voor stemmen als de regering een wetsvoorstel goedgekeurd moet krijgen.
- En laat N-VA met de onafhankelijke Jean-Marie Dedecker nu net een dissonante stem hebben. Hij durft probleemloos in te gaan tegen voorstellen, ook al worden die gesteund door de partij op wiens lijst hij verkozen is.
- Verder is er ook geen Vlaamse meerderheid als Open Vld in een Zweedse coalitie stapt. Dat ligt gevoelig bij N-VA, die altijd uithaalde naar de Vivaldi-regering omdat die ook geen meerderheid langs Vlaamse kant heeft. Dan vervolgens in een regering zitten die dat ook niet heeft, komt over als hypocriet.
Voorlopig is het oppositie voeren bij Open Vld
Om te volgen: Wat wil Open Vld eigenlijk zelf?
- Na de verkiezingsnederlaag meldde voorzitter Tom Ongena (Open Vld) dat zijn partij in de oppositie zou gaan. Hij bood tevens zijn ontslag aan als voorzitter. Zaterdag weten we wie hem gaat opvolgen: Vincent Verbeecke (Open Vld) of Eva De Bleecker (Open Vld).
- Beide kandidaat-voorzitters gaven aan dat ook zij voor de oppositie zullen kiezen. “Voor mij is het geen optie”, vertelde De Bleeker eerder in De Ochtend. “De meerderheid wordt dan zo klein dat het onwerkbaar wordt. De kiezer heeft gesproken.” Verbeecke sloot zich daarbij aan: “Absoluut, dat spreekt voor zich. We zullen constructief in de oppositie zitten”.
- Een ander kopstuk, ontslagnemend staatssecretaris van Begroting Alexia Bertrand (Open Vld), vertelt in De Ochtend dat ze achter de keuze van de volgende voorzitter zal staan. “Het is niet aan mij om mij daarover uit te spreken. (…) De nieuwe voorzitter gaat dat beslissen met het partijbestuur”. Tegelijk wil ze niets definitief uitsluiten. “Momenteel is de beslissing om in de oppositie te zitten niet veranderd. We zullen wel zien wat er gebeurt en wat de evoluties zullen zijn”.
- Bertrand zegt het geen probleem te vinden als ze als Kamerlid straks oppositie moet voeren tegen haar liberale collega’s van de MR: “Ik weet hoe we dat moeten doen, gewoon scherp en constructief. Eerlijk en authentiek zijn, in het belang van ons land. (…) De grondige hervormingen gaan we zeker steunen.”
- De keuze ligt dus bij de nieuwe voorzitter, als die tenminste de vraag krijgt om mee te doen. Mocht Arizona toch weer op de rails raken, dan is regeringsdeelname voor Open Vld niet aan de orde. In het andere geval zou het niet de eerste keer zijn dat er in de politiek aan een bepaalde stellige uitspraak achteraf toch niet vastgehouden wordt.