Open Vld gaat hoe dan ook niet in de regering

Het werd nog geopperd door kandidaat-voorzitter Maurits Vande Reyde (Open Vld). Wat als Open Vld steun biedt aan de te vormen federale regering? Dan hoeft Vooruit niet in die regering te zitten en kan er een rechtser beleid worden gevoerd. Maar dat blijkt niet aan de orde.

Terugblik: Door de desastreuze verkiezingsuitslag gaat Open Vld in de oppositie. Dat maakte huidig voorzitter Tom Ongena (Open Vld) op de verkiezingsavond zelf al duidelijk.

  • Een regering zonder Vooruit maar met Open Vld levert 76 zetels op. Dat is een meerderheid van amper een zetel, wat haast onwerkbaar is. De beoogde Arizona-coalitie met N-VA, cd&v, Vooruit, Les Engagés en MR heeft een meerderheid van 82 op 150 zetels in de Kamer.

Gehoord: De twee overgebleven kandidaat-voorzitters bij Open Vld, Eva De Bleeker en Vincent Verbeecke, sturen beiden niet aan op regeringsdeelname. Dat vertellen ze in De Ochtend.

  • Voor mij is het geen optie”, zegt De Bleeker onomwonden. “De meerderheid wordt dan zo klein dat het onwerkbaar wordt. De kiezer heeft gesproken. Bovendien heeft Bart De Wever (N-VA) zijn lot verbonden aan Vooruit. Dat ze dat dan maar doen”.
  • Zelfs als de gesprekken zouden afspringen, sluit De Bleeker de deur. “Het is niet aan de orde momenteel. Het is niet wat de kiezer wil, het is niet wat onze leden willen. Ze is glashelder: “Met mij als voorzitter gaan we in de oppositie”.
  • Ook Verbeecke sluit zich daarbij aan: “Absoluut, dat spreekt voor zich”. “We zullen constructief in de oppositie zitten. Centrumrechtse hervormingen zullen we absoluut goedkeuren”.