Open Vld is linkser dan D66, volgens vergelijkende studie

Interessant om te weten: Open Vld is toch veel meer D66 dan VVD, zo leert de vergelijking. Ze zijn zelfs iets linkser dan D66.

  • Na de verkiezingsoverwinning in Nederland van beide liberale partijen VVD en D66, komt in Vlaanderen ook een interessante discussie op gang. Wie mag die overwinningen hier ‘claimen’? En waar horen de Vlaamse liberalen thuis op die Nederlandse schaal?
  • Wat wel opviel: veel Open Vld’ers feliciteerden in één adem meteen beide partijen en willen liefst geen keuze maken. Zeker de partijtop, met Egbert Lachaert, die zich in 2020 binnen Open Vld liet verkiezen met een eerder ‘rechtse’ koers, blijft vandaag angstvallig tussen beiden in schipperen, tussen VVD en D66.
  • Anderen, zoals Mathias De Clercq, de populaire burgemeester van Gent, waren veel meer zuiver in hun lijn. De Clercq feliciteerde onomwonden enkel D66: het is geen geheim dat hij aanhanger is van een uitgesproken centrumkoers, waarmee onder meer ook Emmanuel Macron in Frankrijk succes boekte. En in Gent weet hij alvast met succes een centrumcoalitie te doen draaien.
  • Maar op de kernvraag, waar Open Vld zich dan positioneert, biedt professor Nicolas Bouteca (UGent) alvast een interessant antwoord. Een vergelijkende studie op de links-rechtsschaal, telkens op basis van de standpunten in verkiezingsprogramma’s, levert het volgende beeld op:
  • ‘In Open Vld zitten linkse en rechtse liberalen samen, maar op basis van het programma is Open Vld veel meer D66 dan VVD. Open Vld zat in 2019 iets linkser dan D66 in 2017. Zo een links-rechtsschaal is natuurlijk een sterke vereenvoudiging van de politieke realiteit, maar de cijfers lijken toch aan te geven dat Open VLD meer op D66 lijkt dan VVD. N-VA leunt volgens deze cijfers dichter aan bij VVD’, zo licht Bouteca toe.

Lees ook:

Meer