Exitpoll: VVD blijft grootste partij van Nederland, D66 fors in de lift

De VVD, de partij van uittredend premier Mark Rutte, blijft de grootste partij van Nederland. Dat blijkt uit een exitpoll na de parlementsverkiezingen.

Volgens de jongste update van die exitpoll, in opdracht van de omroep NOS, wint de VVD 3 zetels in de Tweede Kamer, waardoor de liberale partij op 36 zetels uitkomt. Het links-liberale D66 zou in een klap 8 zetels winnen en komt daardoor uit op 27 zetels. Daarmee is D66 de op een na grootste partij van Nederland, en dat voor de eerste keer in de geschiedenis.

De vertrekbasis voor de volgende regeringscoalitie ligt met het liberale duo VVD plus D66 zo voor de hand. Samen hebben ze 63 zetels, althans volgens de exitpoll. Voor een meerderheid zijn 76 van de 150 zetels nodig.

Rutte weer minister-president

De PVV van Geert Wilders zakt van plaats twee naar plaats drie met 17 zetels (-3). Het christendemocratische CDA, net als de VVD en D66 een uittredende regeringspartij, haalt 14 zetels (-5). Dat betekent dat de combinatie VVD-D66-CDA een nipte meerderheid van 77 zetels zou halen.

Wat ook de nieuwe coalitie wordt, het lijkt met deze eerste tendenzen vast te staan dat Mark Rutte zich warm mag lopen voor een nieuwe ambtstermijn als Nederlands minister-president. Dat was voorafgaand aan de verkiezingen ook de algemene verwachting.

Wat voorafging: Nederlandse regering neemt ontslag

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20