Open Vld trekt voorzittersverkiezingen weer op gang

Het partijbestuur van Open Vld heeft maandag de voorzittersverkiezingen uit de koelkast gehaald. In maart werd de campagne stilgelegd, als gevolg van de coronacrisis.

Op 19 maart stemde het 69 procent van het partijbestuur in met een uitstel, omdat ‘vele kandidaten en leden volop bezig zijn met de bestrijding van het virus’, stond er in een persbericht. Dat leverde intern wel de nodige kritiek op, omdat het uitstel volgens tegenstanders nogal ondemocratisch verliep. De vergelijking werd gemaakt met een parlement waarvan de parlementsleden zelf beslisten om de verkiezingen te verschuiven.

Kandidaten blijven nog altijd de burgemeester van Oostende Bart Tommelein, Kamer-fractieleider Egbert Lachaert, Vlaams Parlementslid Els Ampe en de nobele onbekende partijmilitant Stefaan Nuytten. Vooral die tweede gold voor het uitstel als favoriet. Het was dan ook het kamp van Lachaert dat behoorlijk misnoegd was over het uitstel, uit vrees dat het momentum zou verdwijnen.

Eind mei duidelijkheid

Nu de campagne hervat wordt, ziet de procedure er als volgt uit. Er zijn geen fysieke stemlokalen, zoals er normaal 110 voorzien zijn. Stemmen gebeurt digitaal of telefonisch, en onder toezicht van een gerechtsdeurwaarder. De eerste stemronde start op maandag 18 mei om 10 uur en duurt tot vrijdag om 12 uur. Indien er geen enkele kandidaat-voorzitter een absolute meerderheid van de stemmen behaalt, volgt er een tweede ronde op maandag 25 mei.

Ten vroegste op maandagnamiddag 22 mei en ten laatste op vrijdagnamiddag 29 mei weten we dus wie de nieuwe voorzitter van de Vlaamse liberalen wordt. De opvolger van Gwendolyn Rutten krijgt een mandaat van vier jaar, net als de twintig rechtstreeks verkozen leden voor het partijbestuur.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20