Terwijl iedereen vreesde dat de prijs van een vat olie de gevreesde 100 dollar zou bereiken, zorgen bezorgdheden over de wereldeconomie opnieuw voor een daling van de prijzen.
OPEC mist opnieuw: olieprijzen dalen het meest in 6 maanden

Waarom is dit belangrijk?
Al een jaar lang proberen de OPEC en haar bondgenoten de olieprijzen te verhogen door hun productie te verlagen. Telkens bleek dit een even effectief als tijdelijk wapen te zijn. Angsten voor de wereldeconomie krijgen steeds de overhand in een wereld die nog steeds wordt gedomineerd door hoge inflatie, hoge rentetarieven en zwakke groei.In het nieuws: de prijzen van Brent en WTI ruwe olie zijn deze week sterk gedaald.
- De prijs van een vat Brent-olie, die als referentie geldt in Europa, is deze week met meer dan 11 procent gedaald, de grootste daling sinds maart. De prijs staat nu op 84 dollar. Brent heeft dus de prijs herwonnen die het had vóór de recente stijging vorige maand.
- Een vat WTI-olie, dat als referentie geldt in de Verenigde Staten, staat nu op 81 dollar, een daling van 9 procent deze week.
De obligatiemarkt
De belangrijkste reden: de liquidatie van de obligatiemarkt.
- Het rendement op langlopende obligaties stijgt en bereikt recordniveaus.
- Dit leidt tot een massale verkoop van obligaties die zijn uitgegeven tegen tarieven die niet langer concurrerend zijn. Iemand die bijvoorbeeld een obligatie had afgesloten vóór de pandemie aan een tarief van 1 procent, zou natuurlijk kiezen voor een langlopende Duitse obligatie, die als veilig wordt beschouwd. Ze verkopen dus en kopen vervolgens opnieuw.
- De markten hebben ingeprijsd dat de rentetarieven langer hoog zullen blijven dan verwacht. Dit vormt een probleem voor de financiering van staten, die meer rente op hun schulden moeten betalen en aan hogere kosten moeten lenen.
- In een context van algemene schuldenlast, vooral in de Verenigde Staten, leidt dit tot stijgende rentetarieven voor langlopende obligaties.
- Er wordt ook gezegd dat er een “kudde-effect” is geweest onder handelaren, die ervan uitgingen dat de olieprijzen zouden zakken.
- Vervolgens zijn de Amerikaanse olievoorraden weer op peil gekomen.
De olieprijs versus de recessie
De context: vraag en aanbod zullen de prijs bepalen.
- Fundamenteel gezien wordt deze prijsdaling niet verklaard door een verandering in vraag en aanbod. De vooruitzichten zijn niet veranderd. De oliemarkt zal tot minstens volgend jaar gespannen blijven.
- Niettemin heeft de OPEC een nieuwe les in bescheidenheid geleerd. Deze week zei de secretaris-generaal van het kartel dat hij de prijzen hoog zou houden zolang hij dat nodig achtte, door het aanpassen van het aanbod.
- In het afgelopen jaar hebben de OPEC en Rusland meerdere malen productieverlagingen aangekondigd om hoge prijzen te handhaven. De meest recente verlaging, die tot het einde van het jaar zal worden gehandhaafd, was verantwoordelijk voor de prijsstijging van vorige maand.
- Maar al deze pogingen werden steeds weer ingehaald door de trends in de wereldeconomie, die vervolgens de prijzen deden dalen. Deze trends, met name de vraag, blijven de scheidsrechters. De oliemarkt zal gespannen blijven, tenzij een recessie alles wegneemt.
- Aanbod kan altijd worden gecontroleerd. Maar het is veel moeilijker om de vraag te beïnvloeden.
(nd)