Op twee na grootste diamant ter wereld is aangekomen in Antwerpen

In Antwerpen is de op twee na grootste diamant ter wereld aangekomen voor analyse en verwerking. Het gaat om een ruwe diamant van 1.175 karaat die ontgonnen werd in een mijn in Botswana. De waarde van de diamant kan pas na grondige analyse worden bepaald, maar het gaat wellicht om tientallen miljoenen euro’s.

De diamant maakt deel van een groter geheel van vijf stukken die samen 2.500 karaat wegen. Hij is afkomstig uit de Karowe-mijn in Botswana, waar diamanten met een scanner worden gedetecteerd alvorens ze worden uitgekapt. Daardoor kunnen ze niet verbrokkelen tijdens de ontginning.

De steen is minstens 1,5 miljard jaar oud, de waarde kan pas bepaald worden zodra de analyses achter de rug zijn en duidelijk wordt hoe hij verwerkt zal worden. “De diamant is naar Antwerpen gebracht omdat wij de enige stad ter wereld zijn die dit soort diamanten kunnen verwerken”, zegt Rafael Papismedov van diamantbedrijf HB Antwerp. “Het gaat echt om een unieke steen, de zuiverheid en transparantie is ongezien.”

Volgens HB Antwerp zal “ook de Botswaanse overheid betrokken worden in het hele proces, zodat ook de inwoners van Botswana maximaal kunnen meegenieten van wat dit soort uitzonderlijke vondsten opbrengt.” Maar de komende vier tot zes maanden worden de stukken, waaronder ook de op twee na grootste diamant van 1.175 karaat, eerst grondig geanalyseerd om de exacte samenstelling, kwaliteit, dikte en zuiverheid te bepalen. Eens dit gebeurd is, zal de diamant op reis gaan, onder meer naar New York. De steen kreeg nog geen naam, die komt er na een wedstrijd bij de lokale bevolking in de buurt van de mijn in Botswana.

Meer
Mijn Volglijst

Beursupdate: Elia trekt kop in rode Bel20

26/11/2021 12:56

(ABM FN) De Brusselse beurs noteerde vrijdagmiddag nog altijd in het rood, maar de verliezen van de Bel20 waren iets kleiner dan op de andere Europese beurzen, mede dankzij de koersstijging van Elia. 

In het begin van de namiddag daalde de Brusselse hoofdindex 1,9 procent tot 4.156,16 punten. 

Lees meer...
Markten
Lees meer...
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20