Enorme diamant van 1.174 karaat gevonden in Botswana

In een mijn in Botswana is een enorme diamant van 1.174 karaat gevonden. Enkele weken geleden werd in hetzelfde Afrikaanse land nog een diamant van 1.098 karaat opgegraven. 

De steen, die 235 gram weegt, werd op 12 juni ontdekt door het Canadese diamantbedrijf Lucara en pas woensdag in de hoofdstad Gaborone aan de regering van Botswana voorgesteld.

“Dit is geschiedenis in de maak, voor ons en ook voor Botswana,” zei Naseem Lahri, de directeur van Lucara, tijdens de ceremonie. De edelsteen is de op twee na grootste ongeslepen diamant ooit gevonden, voegde Lahri er aan toe. 

Het is de derde diamant van meer dan 1.000 karaat die op de site is gevonden en de steen zal nu worden verwerkt tot “waardevolle collecties van geslepen diamanten van topkwaliteit”, laat Lucara in een persbericht weten. In 2019 ontdekte het bedrijf in de Karowemijn een diamant van maar liefst 1.758 karaat, de op een na grootste uit de geschiedenis.

De recentste ontdekking komt er enkele weken nadat een ander diamantbedrijf, Debswana, een diamant van 1.098 karaat uit een andere mijn haalde. Het bedrijf noemde de edelsteen toen de op twee na grootste binnen zijn soort.

Botswana grootste diamantproducent

Uit een rapport van het Kimberley Process (KP), de organisatie die de globale diamantproductie opvolgt, blijkt dat de wereldwijde diamantproductie het voorbije jaar een volume van 107,1 miljoen karaat heeft laten optekenen. Dat betekende een daling met 23 procent tegenover het jaar voordien. 

De gemiddelde prijs voor diamanten viel vorig jaar met 12 procent terug tot 86 dollar per karaat. De totale omzet van de diamantproducenten kromp daardoor met 32 procent in tot 9,24 miljard dollar. Maar Botswana kon zich vorig jaar met een bedrag van 2,52 miljard dollar tot grootste diamantproducent van de wereld bekronen.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20