Op een na grootste bank van Rusland glijdt af naar situatie van wanbetaling

VTB, de op één na grootste bank van Rusland, heeft een grote stap gezet in de richting van een faillissement, schrijft Business Insider. De financiële instelling heeft namelijk de schuld op een obligatielening in roebels afgelost, terwijl ze contractueel verplicht was de transactie in dollars te verrichten.

Waarom is dit belangrijk?

Westerse mogendheden hebben sancties ingesteld tegen het Russische financiële systeem als reactie op de invasie van Oekraïne door het Poetin-regime. Dat heeft het vermogen van de Russische regering en bedrijven om hun schulden af te lossen, gedwarsboomd.

De staatsbank moest voor 52 miljoen dollar aan rentebetalingen op in dollar uitgedrukte obligaties verrichten. Woensdag zei de kredietverlener echter het geld in plaats daarvan in roebels naar speciale rekeningen voor buitenlandse investeerders te hebben overgemaakt.

Sancties

Tegen veel Russische bedrijven, waaronder VTB, zijn rechtstreeks door de VS, het VK en de Europese Unie sancties ingesteld. Ook werden de deviezenreserves van de Russische centrale bank bij Amerikaanse financiële instellingen bevroren.

“Wij (…) zijn volledig afgesneden van de buitenlandse betalingsinfrastructuur in Amerikaanse dollars en kunnen geen betalingen in buitenlandse valuta verrichten om redenen die buiten onze macht liggen”, liet VTB, bij monde van bestuurslid Dmitry Pyanov, optekenen door de Russische staatsmediaorganisatie Interfax.

Als reactie op de westerse sancties heeft de Russische regering begin maart bepaald dat bedrijven betalingen in roebels mogen verrichten aan binnenlandse houders van obligaties in vreemde valuta. Ook mochten bedrijven roebels storten op speciale rekeningen bij het National Settlement Depository, die bestemd zijn voor buitenlandse investeerders.

Betalingen gemist

VTB heeft dit decreet aangewend om voor 27 miljoen dollar aan betalingen in roebels te doen aan binnenlandse obligatiehouders. De onderneming zei de overige 25 miljoen dollar te hebben overgemaakt naar rekeningen van onderdanen van “onvriendelijke” landen.

Banken in de VS, Europa en Azië beschouwen een betaling in roebels op dollarobligaties echter als een wanbetaling. Houders van Russische obligaties zeggen dat zij op grond van sancties en obligatiecontracten geen roebels kunnen accepteren.

Deze week alleen zouden in totaal drie van de grootste Russische banken rentebetalingen op hun obligaties hebben gemist, schrijft het financiële persagentschap Bloomberg. Zo betoogde Alfa Bank, één van de onbedoelde wanbetalers en de grootste private bank van het land, dat het “technisch onmogelijk is om aan de verplichtingen in het kader van de (euro-)obligaties te voldoen” – ook al beschikt de instelling over het geld om te betalen.

Russisch schuldverzuim

Overigens is het volgens analisten zeer onwaarschijnlijk dat het Russisch schuldverzuim een wereldwijde financiële crisis teweegbrengt. De buitenlandse schulden van Rusland zijn vrij klein in vergelijking met veel andere landen – deels omdat tegen het land al verschillende westerse sancties zijn ingesteld sinds het in 2014 de Krim binnenviel.

(fjc)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20